Щороку День матері в Україні відзначають у другу неділю травня. У 2023 році це свято припадає на 14 травня.

Як виникло свято. У XIX столітті американська активістка Енн Джарвіс Рівз народила 13 дітей, з яких вижити вдалося лише чотирьом. Діти померли через захворювання та антисанітарні умови, які сприяли поширенню епідемій. Протягом життя Енн Джарвіс боролася з антисанітарією, займалася просвітницькою діяльністю та надавала допомогу для зниження дитячої смертності. Згодом активістка організувала в робітничих клубах День матері, аби знову ж таки сприяти покращенню санітарних норм. У започаткованих нею клубах збирали кошти на купівлю ліків та оплату послуг помічниць у сім’ях, де матері мали серйозні проблеми зі здоров’ям.

Після смерті Енн її донька Анна у 1907 році заснувала свято, яке світ відзначається уже понад 100 років – День матері. Цим днем Джарвіс хотіла вшанувати пам’ять про свою матір та її роботу. Офіційно Лень Матері був визнаний дещо пізніше. У 1914 році тодішній президент США Вудро Вільсон оголосив, що віднині друга неділя травня стає національним святом на честь усіх американських матерів.

Від 1999 року День матері відзначається в Україні. Так само в другу неділю травня.

Наразі це свято, яке приносить для одних людей радість, а для інших – сум. Росія веде в Україні дуже жорстоку безпричинну війну, у якій тисячі матерів втратили своїх дітей. Низько вклоняємось ВАМ, дорогі матусі Героїв, Народ України назавжди перед вами в боргу.

Звісно, пам’ятати, говорити про вдячність і любов матерям треба частіше, ніж раз у рік. Проте День матері є щорічним весняним нагадуванням, наскільки важливою є роль матерів у світі, і якої поваги вони заслуговують. Не забудьте привітати своїх матерів, чи відвідати їхню могилу і подякувати за те, що подарували вам життя.

Вадим Снігур