Яскравий штрих — у Швеції чоловіків зобов’язали законодавчо йти на 2 роки у декрет і допомагати дружині після народження дитини. Причому чоловік 2 роки отримує 80% зарплати, жінка не отримує нічого, а дитині нараховуються кошти на спеціальний рахунок. За власним бажанням жінки можуть виходити на роботу, а дітей доглядатимуть чоловіки. Повний паритет!

У тій же Швеції, наприклад, уряд мав намір підняти ціну на молоко на 25%. Але після кількох телевізійних і газетних матеріалів жінок-журналісток з прогнозами лікарів щодо здоров’я дітей, після дискусій у суспільстві урядовці прислухались до думки населення і підняли ціну на молоко лише на 12%.

Ці та інші переконливі приклади наводили учасники семінару-тренінгу “Ефективне висвітлення питань гендерної рівності у регіональних медіа” у Києві 8-10 лютого.

Що таке гендерна рівність? Це рівні права для чоловіків і жінок у суспільстві, рівні умови для реалізації прав людини, участі у національному, політичному, економічному, соціальному та культурному розвитку, а ще отримання рівних винагород за результатами праці.

– Взагалі гендерна рівність — дражлива тема. З ноткою зневаги, погодьтесь, звучить інформація: ”32-річна блондинка стала в.о. губернатора Харківщини”. Адже про губернатора-чоловіка не написали б “32-річний брюнет”, а просто назвали б його ім’я і прізвище. Так і народжується ставлення до українок як до “вродливого жіночого м’яса, яке наповнює борделі і гареми”. Насправді ж найбільше українських жінок працює в освіті, найменше — займаються політичною діяльністю, – відзначила Анастасія Волобуєва, кандидатка наук із соціальних комунікацій, доцентка Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка. – Жінки і чоловіки повинні бути рівними у кар’єрних можливостях, у рівні освіти, у збереженні здоров’я і тривалості життя, у політичних правах та можливостях. 144 країни світу визначили індекс гендерної рівності, серед них Україна на 61 місці.

Семінар організувала Академія української преси за підтримки Нацкомісії України у ЮНЕСКО від Міністерства закордонних справ України. Заняття проводили Валерій Іванов, президент Академії української преси, Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України, Сергій Чернявський, тренер та медіаконсультант.

Окремою темою розглядались права людей із нетрадиційною сексуальною орієнтацією.

– Трансгендерні люди мають такі ж права, як і будь-які інші, на них розповсюджується дія Загальної декларації прав людини, прийнятої Організацією об’єднаних націй. Ця група входить до ЛГБТ спільноти (лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери). Американський уряд, як і уряди деяких інших країн світу, активно підтримує їхні громадянські права, – наголосила Анастасія Волобуєва. – Наприклад, у США із 2003 року при подачі документів на оформлення візи ввели третю рубрику у графі “стать” – чоловіча, жіноча чи інша.