Наша газета уже повідомляла про народне віче в Оратові, де понад пів тисячі людей повстали проти секретаря селищної ради Лесі Ларіонової.

Вона очолює місцеву «Батьківщину» та ініціювала застосувати ім­пе­ра­тивний мандат до Анатолія Салія та його сина Сергія Салія, які пройшли в Оратівську селищну раду депутатами від цієї політичної сили. Ще одного депутата Петра Сопонюка намагаються позбавити депутатства місцеві представники «Української стратегії Гройсмана». Це вже другий депутат, до якого ця партія застосовує імперативний мандат. У перший день повномасштабного вторгнення вони позбавили депутатства місцевого священника Православної Церкви України Ярослава Мацюка.

Але на цей раз виборці стали на захист своїх обранців. На народному вічі висловили недовіру секретарю селищної ради Ларіоновій та зібрали понад 500 підписів у підтримку депутатів Саліїв. Виключені на політрадах депутати звернулися до суду. Але навіть початок судового спору не зупинив представників територіальної виборчої комі­сії та згодом депутатів монобільшості. Вони зібрали позачергову сесію і оголосили трьох нових депутатів від їхніх політичних сил.

Олеся Ларіонова

Так, БЮТ представила Тетяну Тімохіну — директора сільського будинку культури, та Валентину Розумнюк — підприємця. А «Українська стратегія Гройсмана» замість Петра Сопонюка оголосила Степана Куцака, який зараз служить у ЗСУ.

Такі події в Оратівській селищній раді уже назвали «рейдерським захопленням влади».

– Ми отримали рішення суду про забезпечення нашого позову на рішення політради. Ухвалою суду постанову територіальної виборчої ко­місії призупинено. Це означає, що поки розглядається справа, ми маємо залишатися у селищній раді. Але представників «Батьківщини» та «Української стратегії Гройсмана» це не зупинило. Вони зібрали позачергову сесію і вже оголосили про заміну депутатів, — повідомляє Анатолій Салій.


Юрист селищної ради заявив на засіданні сесії, що переобрання депутатів зупинено судом, та його проігнорували.

– Мені відповіла заступник голови територіальної виборчої комісії про те, що вони не є стороною цієї справи, і продовжили оголошення своїх постанов, дія яких призупинена судом.

– Відбувається узурпація влади певними політичними колами. А все для того, щоб мати 2/3 голосів і зняти неугодну їм голову громади Галину Лошак. Вони цього добиваються з виборів, і навіть війна не завадила втілювати їхні злочинні наміри. А все для чого? Бо одні депутати — ярі прихильники московського патріархату – схоже, дуже чекають на «руський мір» в Оратові, а проукраїнські депутати та голова їм заважають? А інші — керуються меркантильним бажанням захопити ще більше землі? Інших причин у такі важкі для країни і для громади час, коли потрібно об’єднуватися, а не дестабілізувати ситуацію, ми не бачимо, — висловили своє припущення жителі Сологубівки та Чагова.

Людмила ПОЛІЩУК

Більше відео на нашому ютуб-каналі