Відомо, що їжа, яку ви споживаєте, може відігравати значну роль у роботі та здоров’ї вашого кишківника. Тому дотримання дієти, вживання певної здорової їжі, має вирішальне значення.

В кишковому тракті людини існує 100 трильйонів мікробів, у яких багато функцій:

  • допомагають краще засвоювати дієтичні мінерали;
  • створюють деякі незамінні вітаміни і амінокислоти;
  • близько 70-80% наших імунних клітин — в нашому кишечнику;
  • допомагають травленню та підтримують рухливість і регулярність;
  • впливають на наш мозок і настрій. Близько 90% серотоніну, що виробляється в нашому організмі, також виробляється в нашому кишечнику.

“Якщо баланс цих мікробів порушиться, це завдасть шкоди кишечнику та збільшить ризик розвитку певних негативних станів здоров’я”, — застерігають лікарі.

Збалансована дієта, яка містить фрукти, овочі, цільні зерна, нежирні білки та ферментовану їжу, може сприяти здоровому мікробіому, що веде до загального покращення здоров’я.

З іншого боку, споживання певної їжі також може погіршити здоров’я кишківника.

Дієта з високим вмістом оброблених харчових продуктів, доданого цукру і нездорових жирів може порушити кишкову мікробіому та сприяти розвитку хронічних захворювань.

Ось 5 найкращих продуктів для здоров’я кишечника

Кефір

Це багатий на поживні речовини продукт, що сповнений пробіотиками.

Пробіотики — це хороші бактерії, живі мікроорганізми, які живуть у вашому кишечнику (мікробіомі) і можуть допомогти його збалансувати та зберегти його здоровим.

Пробіотики в кефірі сприяють здоровому травленню і допомагають знизити ризик шлункових розладів, таких як здуття живота, діарея чи закреп.

Спаржа

Доведено, що спаржа має низку переваг для здоров’я кишечника та травлення. Відповідно до дослідження, опублікованого в Journal of Agricultural and Food Chemistry, спаржа містить унікальний вуглевод під назвою інулін.

Інулін діє як пребіотик, який може сприяти росту корисних бактерій у кишечнику.

Ці корисні бактерії покращують загальний стан кишечника, допомагають травленню та підтримують імунну систему. Спаржа також є хорошим джерелом клітковини, яка регулює дефекацію та запобігає запорам.

Квашена капуста

Квашена капуста – це ферментований продукт, що допомагає покращити здоров’я вашого кишківника. Ферментована їжа корисна для здоров’я, наприклад, вона постачає корисні бактерії. Ці продукти зменшують тяжкість симптомів у тих, хто страждає від синдрому подразненого кишечника.

Часник

Додайте часник до свого раціону, якщо ви хочете мати здоровий кишечник.

Часник діє як пребіотик, який є як їжа для пробіотика.

Пребіотики по суті сприяють росту здорових кишкових бактерій.

Йогурт

Йогурт містить живі бактерії, які допомагають покращити здоров’я кишечника, збільшуючи кількість корисних мікроорганізмів. Завжди шукайте йогурт із написом “живі та активні культури”, оскільки вони корисні для ваших кишкових бактерій. Ці живі культури є пробіотиками, які сприяють збільшенню корисних бактерій.

Василь Головко