Служба безпеки викрила клірика УПЦ (МП), який освячував російських військових під час окупації Ізюма, повідомляє пресслужба СБУ.

Клірик публічно заявив, що місцева релігійна громада підпорядковується виключно російській РПЦ. Крім того, він неодноразово виступав перед камерами кремлівських пропагандистів.

За даними ЗМІ йдеться про намісника чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії УПЦ МП Михайла Пімашина (духовне ім’я – Матвій).

Під час тимчасової окупації Ізюмщини у серпні 2022 року 36-річний клірик добровільно підтримав російських загарбників і “на власному прикладі” закликав зробити це інших місцевих жителів.

Крім того, він неодноразово виступав перед камерами кремлівських пропагандистів, які приїздили до захопленого на той час Ізюма.

У своїх коментарях зловмисник дискредитував українських захисників, заперечував факти російської агресії та героїзував знищених окупантів. За свідченнями очевидців, які пережили окупацію, клірик освячував російських вояків.

На підставі зібраних доказів клірику повідомлено про підозру у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України з використанням засобів масової інформації.

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми.