Вже третій рік поспіль Рада молодих учених при МОН України відзначає здобутки українських науковців на конкурсі «Молодий вчений року». Цього року серед номінантів конкурсу опинився вінницький науковець і волонтер Віталій Горбаневич.

Цей конкурс проводять з метою публічного визнання інноваційних та продуктивних вчених, інженерів та дослідників України, які виявили великий потенціал та творчі здібності, щоб бути професіоналами світового класу в окремих галузях знань, сферах діяльності та які внесли помітний внесок у наукові дослідження та науку.

«Для мене особисто, як і для кожного молодого вченого, є надзвичайно приємним факт визнання нашої наукової діяльності, особливо в ці непрості часи. Я впевнений, що на плечах молодих науковців сьогодні і в повоєнному майбутньому лежить обов’язок реалізовувати свої здобутки та технології для розвитку України», – каже Віталій Горбаневич.


Через російську військову агресію наукова галузь України дуже постраждала. Знищення та захоплення російськими окупантами матеріальних баз наукових досліджень та продуктів інженерних здобутків – це не єдині проблеми української науки в цій війні. Головним чинником розвитку науки в усі часи були люди. Через російське вторгнення багато українських вчених були вимушені залишити свої домівки, що сильно ускладнює їхню наукову діяльність.

«Я пишаюсь тим, що наша громадська організація «Світла-УКРАЇНА» є партнером цього конкурсу. З Радою молодих вчених у нас підписаний меморандум ще з серпня минулого року і з тих пір ми допомагаємо українським науковцям, які постраждали від війни. Наша організація усіляко підтримує вчених-переселенців», - додає пан Віталій.

Урочиста церемонія нагородження лауреатів щорічного конкурсу «Молодий вчений року» відбудеться у Києві сьгодні, 20 травня. Вінничанин Віталій Горбаневич на цьому конкурсі потрапив одразу в три номінації: «Економіка», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Фінанси, банківська справа та страхування».

«Дякую перш за все усім вченим, освітянам, які продовжують впроваджувати наукові розробки та технології. Які не зупиняються та є опорою нашого наукового потенціалу в країні. Які активно задіяні в боротьбі проти агресора та допомагають ЗСУ, а також всім тим, хто в лавах ЗСУ. Також хочемо подякувати Раді молодих учених в Україні та її голові пані Олесі Ващук та Міністерству освіти та науки України за підтримку, ініціативу та організацію подібних заходів», - зазначає вінничанин.

Віталій - аспірант Львівського торговельно-економічного університету. Був членом громадської ради при Міністерстві молоді та спорту України у 2019 - 2021 роках. Депутат Гайсинської місцевої ради.

Вадим Снігур