В торговельних мережах та на ринках Україні ціни на цибулю продовжуватимуть зростати до осені через світовий дефіцит цього популярного овоча.

Про це повідомив експерт із аграрних питань Михайло Апостол. За його словами, також на ціну цибулі в Україні вплинула погода, особливо в осінній період, та окупація росією частини Херсонської області.

“В Україні використано майже всі запаси цибулі і зараз триває пошук для закупівель на зовнішніх ринках”, – зазначив Апостол. Він повідомив, що країни Європи також перебувають у пошуку нових ринків для закупівлі цибулі, що призвело до її подорожчання.

“Україна – не єдиний покупець цього овочу, оскільки в Європі через посуху цибуля теж не вродила. Європа, яка постачала цибулю з Польщі та Нідерландів, зараз теж у пошуках цибулі, тому на зовнішніх ринках закупівельна ціна на неї досить висока”, – сказав експерт.


Окрім цього, на вартість цибулі в Україні вплинула й окупація Росією південних регіонів, адже 35% цього овоча надходило з Херсонщини.

"Можливо, восени буде незначне зниження цін, коли появляться власні овочі, вирощені у відкритому ґрунті", - спрогнозував Апостол. Але, що означає незначне здешевлення залишається лише здогадуватись. Очевидно, варто налаштовуватись на те що минулорічних цін вже не буде.
До речі, ціна на ріпчасту цибулю протягом минулого тижня на оптових ринках України зросла в середньому на 10%. Не падає ціна й на зелену цибулю.

Наразі ціни на цибулю в господарствах України вже в середньому в 3,7 раза вищі, ніж в аналогічний період минулого року. Учасники ринку не виключають, що тенденція до подорожчання цієї продукції збережеться й надалі.

Вадим Снігур