Про непохитну підтримку України йдеться у спільному комюніке лідерів G7.
Вони закликали Китай чинити тиск на Москву для негайного припинення війни в Україні.

Лідери “Великої сімки” (G7) пообіцяли підтримувати Україну на всіх рівнях “стільки, скільки потрібно” перед обличчям жорстокої війни, яку розв’язала Росія.

Про це йдеться в спільному комюніке групи, – повідомляє CNN: “Ми зобов’язуємося посилити нашу дипломатичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку для України, щоб збільшити збитки для Росії та тих, хто підтримує її військові зусилля”.

Звертається увага, що для досягнення справедливого миру та закінчення бойових дій потрібно, щоб Китай натиснув на країну-агресора РФ, аби вона “негайно, повністю і беззастережно вивела свої війська з України”.

“Ми заохочуємо Китай підтримувати всеосяжний, справедливий і міцний мир, заснований на територіальній цілісності та принципах і цілях Статуту ООН, у тому числі шляхом прямого діалогу з Україною”, – йдеться в комюніке.

Як відомо, Китай намагається виконувати “миротворчу” роль на політичній арені, але, разом з тим, жодного разу не закликав РФ вивести свої війська з України.

Наразі лідери Заходу сподіваються, що глава КНР Сі Цзіньпін може вплинути на Путіна у цьому питанні з огляду на тісні відносини, які склалися між політиками, та враховуючи інтереси Пекіна у збереженні відносин з Росією.

Також в G7 ухвалили план протидії енергетичному шантажу з боку РФ. У спільній заяві лідери “Великої сімки” окремо зупинилися на енергетичному питанні, яким полюбляє маніпулювати Путін у війні з Україною. Вони пообіцяли ухвалили план протидії, щоб не дозволити агресору використовувати питання енергетики, як важіль тиску та “зброю” проти України. Група G7 підкреслила, що Росія має закінчити війну проти України, адже саме Путін її розв’язав.

Вадим Снігур