Одна епоха змінює іншу, підвищується рівень медичних знань, удосконалюються методики лікування, лікарські препарати стають більш ефективними. Але суть спілкування між двома цими людьми – тим, хто хворий і страждає, і тим, хто може від цих страждань позбавити, не змінюється: хворий приходить до лікаря в надії отримати те, що може поліпшити стан його здоров’я.
Як відбувається спілкування медика зі своїми пацієнтами в XXI столітті? Що змінилося за багато століть? Та майже нічого. Лікар дає рекомендації — ми слухаємо і все скурпульозно виконуємо…. Але пацієнти сьогодні, в епоху глобальної комп’ютеризації, теж інші – більш освічені, поінформовані, більш вимогливі. Все, що побажають дізнатися про свою хворобу, вони легко знайдуть в Інтернеті. І якщо лікар хоче, щоб його авторитет як професіонала не постраждав, йому доведеться мінятися і навчитися спілкуватися з різними пацієнтами по-різному.

Виправити це взялись молоді та креативні вінничани-медики — Павло Мальований та Андрій Лазецький. Влітку минулого року вони заснували компанію Medinsider, яка займається бізнес-освітою для лікарів. Для вінничан вони й провели нещодавно майстер-клас на тему “Маркетинг для лікаря: що це таке, для чого і коли”. На заході були присутні близько 20 людей – студенти, молоді лікарі, маркетологи, інтерни.

– Маркетинг дозволяє створити певне ім’я для лікаря, навчити поводити себе із пацієнтами, тобто клієнтами. І, звісно, зробити так, щоб люди рекомендували спеціаліста своїм колегам та знайомим, – кажуть Павло Мальований та Андрій Лазецький. – Одним словом, створити собі бренд як лікарю. Це можна зробити зазвичай завдяки соцмережам та відеоканалам. Проте дуже популярним нині є створення лікарем пакету послуг-консультацій. І будь-яка людина може їх придбати та використовувати впродовж року. Це дуже зручно та ефективно, особливо для тих, хто займається приватною медициною. Але впевнені, що корисним стане й іншим лікарям.

Наступний майстер-клас компанія Medinsider проведе 3 березня. Цього разу говоритимуть про юридично-правові аспекти у медицині.