А ще вимагає стягнення заробітної плати за увесь цей період. А згідно з інформацією Головного сервісного центру МВС, лише за десять місяців 2021 року Князюку нараховано заробітну плату у сумі 1 млн 165 тис. грн. А плюс ще інші виплати, то сума досягає 2 мільйонів.

Відповідачі, а це Міністерство внутрішніх справ України та Головний сервісний центр МВС, у суді заявляють, що не бачать жодних порушень у звільненні.

Щоб з’ясувати ці та інші обставини справи за участі екскерівника сервісного центру, наш кореспондент відвідала декілька судових засідань. Чого не скажеш про самого позивача. Він на засідання не з’являється, хоча суддя Вінницького адмінсуду Наталя Віятик наполягала на його участі. Але у відповідь — лише усне пояснення його адвокатки: «На лікуванні в клініці «Моє здоров’я». Як припускають громадські активісти, можливо, саме присутність журналістів на судових засіданнях і налякала позивача?..


То чому ж Олександр Князюк хоче повернутися на посаду керівника сервісного центру?

Відомо, що він багато років пропрацюв в поліції, мав неоднозначну репутацію.

- Князюк прийшов до Головного сервісного центру МВС з Регіонального центру у Вінниці. У Києві він спочатку став першим заступником голови Головного сервісного центру (ГСЦ МВС). А у 2019 році, коли Владислав Криклій, що очолював тоді Центр, став міністром інфраструктури, Князюк зайняв його місце, — пише про Князюка нардепка з Вінниці Олександра Устінова.

— У період роботи Князюка значно загальмувалася реформа МВС. За нього до структури поверталися старі обличчя з ДАІ, в сервісних центрах не працювала частина камер відеонагляду, вимагались хабарі за іспити в автошколах. До сервісних центрів повернулися довгі черги, де на тих, хто, скажімо, хотів зареєструвати авто, вже чекали так звані «бігунки» – люди, що за гроші все вирішували в пришвидшеному режимі.  У квітні 2021 року через таку ситуацію в ГСЦ МВС Комітет ВРУ з правоохоронної діяльності викликав Князюка на засідання. Згодом його звинуватили у тому, що він не лише ігнорує, а й покриває корупцію. І Олександр Князюк покинув посаду.

А керівниця ГО «Автомайдан Вінниччини» Таїса Гайда повідомляла:

- Після повномасштабного вторгненя Князюк охороняв Вінницький військкомат. Але менш ніж за рік демобілізувався. Начебто звільнився за сімейними обставинами, хоча військових з фронту навіть через важкі поранення не звільняють, — обурилася Гайда.

І ось тепер через суд Князюк має намір поновитися на посаді в сервісному центрі.

Хоча за три підготовчих засідання в Адміністративному суді Вінниці ще жодного разу не з’явився. Але надіслав своє пояснення до суду. Його озвучила суддя Наталя Віятик. Ось що Князюк письмово повідомив:

«Я ознайомився з матеріалами справи, зокрема із витребуваною заявою про звільнення, і стверджую, що дану заяву не писав, не підписував і не подавав. Прошу почеркознавчої експертизи. Для її проведення прошу залучити Вінницьке відділення Київського НДКЦ за адресою Кірова, 1», — йдеться у заяві позивача.

Сторони відповідача підтримали проведення експертизи, але наполягали, щоб її здійснила незалежна від місця проживання та місця роботи позивача структура. Тому суд ухвалив витребувати з архіву документи, написані і підписані власноруч Князюком, як приклад для почеркознавчої експертизи. І з цією ж метою зобов’язати самого Князюка з’явитися на судове засідання. Але він цього 22 травня не зробив. Як повідомила його адвокат — через хворобу. Тому засідання перенесли аж на 12 червня. Якщо і надалі позивач не буде виконувати ухвалу суду, не з’явиться у судовому засіданні для почеркознавчої експертизи, суддя може ухвалити рішення відмовити в задоволенні його позовних вимог.

Наші журналісти і надалі будуть відслідковувати розгляд цієї справи у суді. Бо читачі наполягають на розголосі таких справ, особливо після викриття корупції у найвищих владних кабінетах і навіть у Конституційному суді.

Людмила ПОЛІЩУК