✅ Рівно рік тому наприкінці травня Муховецька релігійна громада ініціювала перехід з московського патріархату до Православної Церкви України. Зібрали загальні збори членів релігійної громади Іоана-Богословського храму,  розглянули питання про зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях.

✅ Виступи тоді були патріотичними та емоційними, кожен, хто брав участь  у цьому зібрані, стверджував, що не хоче більше  молитися з проросійськими попами і українську молитву хоче чути у тому храмі, який для них збудували їх діди та прадіди. А на той час він належав  групці людей, відданих московській церкві.     На тих же зборах  очолити  свою релігійну громаду віруючі  попросили  ієрея Сергія, який до цього проводив молитви у пристосованому під українську церкву приміщенні.

✅ Збори тогорічного травня закінчили тим, що зареєструвати Статут релігійної громади Іоано-Богословського храму села Мухівці у новій редакції доручили саме отцю Сергію.  По закінченню їх прийшли навіть до самої святині, але вона їх зустріла закритими ворітьми. Ключ від храму отець Димитрій  відмовився давати.

✅ Набравшись терпіння, мухівчани вирішили пройти непростий і тернистий  шлях, щоб все зробити згідно з чинним законодавством. Рік вони присвятили ходінню  провладними кабінетами. Як це було не просто може розказати староста релігійної громади Анатолій Марущак, голова ревізійної комісії Леся Долованюк.

✅ І ось 18 травня на день української вишиванки ця  благословенна Богом мить наступила. Озброївшись Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, який свідчить про офіційну реєстрацію релігійної організації «Релігійна громада парафії святого апостола і євангеліста Іоана Богослова с. Мухівці  Вінницько-Тульчинської єпархії Української  Православної Церкви (Православної Церкви України)», парафіяни разом з отцем Сергієм  прийшли до сільського храму, якому в нинішньому році виповниться 140 років, щоб здійснити там першу молитву українською мовою.

Тетяна Сквірська