Наші колеги з «Главкома» назвали це «здирництвом». І ось що написали про цю ситуацію:

«На запит розкрити список осіб, котрі під час війни виїжджали з країни як волонтери, керівник Вінницької ОВА Олександр Коханець до листа на півтори сторінки прикріпив чек на оплату.

Як виявилося, Вінницька обласна адміністрація видала вже майже 4 тис. рішень про виїзд за кордон. Проте для того, щоб отримати копії їх рішень, ОВА стребувала у журналістів 51,3 тис. грн.

Зазначимо, що за законом чиновники мають оприлюднювати таку інформацію безкоштовно. Для того, щоб виправдати від­крите здирництво, Коханець безплатно додав на вибір п’ять копій наказів про виїзд за межі України, які підписав його шеф Сергій Борзов», — цитуємо колег із «Главкома».


Це питання не випадково зацікавило журналістів. За інформацією Міністерства інфраструктури, у 2022 році було відкрито пів сотні кримінальних проваджень щодо можливих правопорушень при виїзді за кордон з використанням системи «Шлях». Саме такою користуються зокрема й волонтери, за рішенням ОВА.

— Ми виявили вісім схем – як від­верто проти­правних, так і напівлегальних, ще сім пов’язаних з ними коруп­ційних ризиків. Серед найпопулярніших – виїзд чоловіків через систему «Шлях» у ролі водіїв чи других водіїв, фіктивні документи з відомостями про зняття військовозобов’язаних осіб з війсь­кового обліку, листи державних органів до Держприкордонслужби, неправомірна вигода причетним посадовим особам тощо, – заявив  заступник голови НАЗК Артем Ситник.

Тому журналісти звернулися у декілька ОВА і попросили розкрити списки осіб, які під час війни виїжджали з країни як волонтери. Ці дозволи затверджені розпорядженнями голів військових адміністрацій. Проте дізнатися таку інформацію виявилося не так просто.

Вінницька ОВА оцінила такі дані у 50 тис. грн. Галичани оці­нили свої до­­кументи у 13,9 тис. грн, запоріжці – у 1,9 тис. грн. Дніпропетровсь­кі чиновники, наприклад, вимагають за дані про людей, яких випускали за кордон за рі­шенням ОВА, всього лише 3,27 тис. грн, — повідомили у «Главкомі». — Інші або не надали таку інформацію, посилаючись на воєнний стан, або взагалі приховали.

За коментарем до Він­ницької ОВА журналісти «33-го» звернулися до керівниці прес-служби Світлани Юзвак. Вона повідомила, що у відповіді на запит «Главкома» 10 сторінок копій рішень на виїзд були безкоштовними. А за решту — майже 4000 людей – друковані копії, накази та супровідні документи на кожного запропонували оплатити на розрахунковий рахунок Вінницької ОВА самим журналістам.

Чому саме така сума — роз’яснив керівник апарату Олександр Коханець:

— Запитувана інформація зберігається на текстових носіях у паперовій формі обсягом 3840 сторінок. Документи містять інформацію з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення та приховування. Відпо­відно до розпорядження голови обласної державної адміністрації Владислава Скальського від 31 березня 2020 року №213 «Про затвердження Порядку відшкодування та розміру фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію у Вінницькій обласній державній адміністрації», розмір фактичних витрат вищезгаданої послуги становить 0,5 відсотка роз­міру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за виготовлення однієї сторінки. Тобто 3830 сторінок (за мінусом 10 сторінок безкоштовних). І 2684 грн прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Прості розрахунки: 2684 х 0,5% = 13,42 грн за виготовлення однієї сторінки. За усі — 3830 х13,42 = 51398 грн 60 коп

«Секрет за мільйон» — таку номінацію впровадили журналісти «Главкома» після отриманих чеків на свої запити. І першість у цій но­мінації приписали Він­ницькій обласній військовій адміністрації.

Людмила ПОЛІЩУК