Пані Наталя живе у Вінниці на Старому місті. Має велику дружну родину. Всі родичі завжди відгукуються на її прохання. Пару днів назад з її Телеграма надійшло повідомлення майже всім дорослим родичам. Зміст простий: “Терміново потрібні гроші. Позич 15000 гривень”. І номер якоїсь картки.

Зазвичай Наталя, якщо було треба вирішувала подібні питання під час особистого контакту. Тому родичі відразу почали телефонувати їй та її чоловікові. За півгодини жінка виставила пост, що її канал зламали шахраї і намагаються обдурити родичів, щоб розвести їх на гроші.

Згодом в коментарях ще кілька знайомих родини зізналися, що вони також потрапляли в подібні ситуації.

Пані Наталя звернулась до кіберполіції, справу наразі розслідують. Але, на жаль, шахраї передбачають такі наслідки, тому змінюють номери, телефони. І це ускладнює їх пошук.


Тому поліція застерігає вінничан від необачності та безпечності в разі подібної ситуації. Спочатку треба переконатися, що саме ваш родич чи знайомий хоче позичити у вас гроші. Наполягайте, щоб саме цей родич вирішував фінансові питання під час особистої зустрічі.

Ні в якому разі не переказуйте грошей незнайомим людям, якщо вони застали вас зненацька. І, навіть, якщо вам здалось, що голос в телефоні знайомий. Перепитайте номер приймального відділення лікарні, якщо повідомляють, що родичі потрапили в біду.

Якщо намагаються обдурити вас, що хтось з близьких ніби потрапив у поліцію і треба терміново "відкупитись", зателефонуйте самому тому родичу, бо може бути так, що він в цю мить спокійно спить у своєму ліжку і навіть не здогадуються, що шахраї діють "від його імені".

Вадим Снігур