Це одне з найважливіших церковних свят, яке прив’язане до святкування Великодня. Щороку воно випадає на 40 день після свята Воскресіння Ісуса Христа.

У цьому році християни східного обряду відзначали Великдень 16 квітня (західного — 9 квітня). Отже, дата святкування Вознесіння припадає цього року на 25 травня.

Вознесіння Господнє вважається одним з дванадесяти свят

За Євангелієм, після Воскресіння Ісус Христос пробув на Землі ще 40 днів. Потім він зібрав всіх своїх апостолів на горі Елеон, благословив їх та вознісся у плоті на небеса. Тоді присутні побачили янголів, які повідомили, що Господь через деякий час повернеться до своїх учнів.

Вознесіння завжди випадає на четвер

Віряни відвідують храми та проводять день в молитвах. В народі в цей день також відзначали перехід весни у літо. Вважалося, що саме в цей період настає справжня спека.

Раніше наші предки навіть водили хороводи та влаштовували гучні гуляння на честь наближення літа. Існувала також традиція пекти пироги з начинням із зеленої цибулі, які називали "драбинка". Крім того, люди вірили, що ранкова роса на Вознесіння наділена особливою цілющою силою, яка здатна вилікувати хворих і подарувати красу, якщо нею вмитися.

Вважалося, що після Вознесіння вже можна купатися у водоймах.

Якщо на Вознесіння Христове піде дощ, то на Іллю буде гриміти гроза.

Якщо погода на Вознесіння сонячна і тепла, урожай буде багатим.

Дощ на Вознесіння – літо буде мокре і холодне.

Якщо в цей день у Бога від чистого серця щось попросити, то воно обов’язково збудеться.

Вадим Снігур