Працівники Погребищенського відділення поліції 8 лютого затримали двох жителів Рівненської області, які вночі поблизу села Сніжна крали деревину дуба. Тікаючи від поліції на “Мерседесі”, зловмисники дорогою викидали з автомобіля пилки, які могли б слугувати речовими доказами.

А ще крадії викидали дубові колоди вагою біля півтони під колеса поліцейського автомобіля. Правопорушників спинили поліцейські після 50-кілометрової погоні та застосування вогнепальної зброї аж у селі Гайворон. Затримати вдалося лише двох із чотирьох порушників, які були в автомобілі.

– Ділянка лісу знаходиться на відстані більше 30 км від Погребища, зате до Сквири, куди тікали зловмисники, лише 20 км.,- зауважив Олександр Килівник, директор Погребищенського райагролісу .- Крадії, що заготовили найбільш цінну частину 80-літніх дубів – від 1м до 1,5 м кругляка, – сподівалися залишитися безкарними. Один кубометр такої деревини на «чорному ринку» коштує приблизно тисячу євро. А таких колод було заготовлено одинадцять, тобто біля трьох кубів.

Слідчим відділенням поліції відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 246 ККУ (незаконна порубка лісу), яка передбачає до 5 років позбавлення волі. Наразі ведуться слідчі дії та встановлюється місце перебування ще двох зловмисників.

– Кожен дуб — на вагу золота, росте довго і не на кожному грунті. Суд визначить провину кожного крадія і прийме рішення, – наголосив Анатолій Іванець, генеральний директор «Віноблагролісу». – Дуб і ясен – найбільш цінні породи на Вінниччині. Ми оцінюємо кубометр такого лісу десь у 30 тисяч гривень. Спокуса легкої наживи дуже велика! Зловмисники забирають лише найціннішу частину дерева – решта залишається на землі, гниє. При падінні пошкоджуються дерева, які ростуть поруч. По цій рубці орієнтовні збитки, завдані лісовому господарству, становлять десь 115 тис. грн. Ліс – це не склад, який можна зачинити на замок чи поставити вартового. Навантаження на одного лісівника становить десь 500-600 га лісу – це 2-3 сільради. Але всі можливі засоби захисту лісу застосовуються.