У Жмеринці на Вінниччині відкрили пам’ятник 45 ученицям місцевої гімназії, яких розстріляли більшовики

Місцевих гімназисток вбили за те, що у вишиванках та зі словами «Ще не вмерла України…» у грудні 1918 року у Жмеринці зустріли Симона Петлюру. Радянська влада розстріляла учениць гімназії Надію Дюрбенко, Лідію Золотоверхову та ще 43-х дівчат як націоналісток та контрреволюціонерок.

Про це повідомляє Жмеринка.Сіті

Радянська влада замовчувала про скоєний злочин, і зробила все, щоб могили дівчаток не збереглися. З роками секретні документи вдалося розкрити в архівах завдяки наполегливості громадського активіста, журналіста Олексія Гамарника та його колезі  Марії Татарин.

Пам’ятний хрест та історію зі спогадами рідних розмістили у сквері «Червона калина» в мікрорайоні «Сектор» у Жмеринці.  Відтепер дубовий дерев’яний хрест, меморіальна плита та банер зі страшною історією про дівчат нагадуватимуть про звірства окупантів.

Мітинг-реквієм з нагоди відкриття знака організували працівники управління культури і туризму Жмеринської міської ради спільно з молоддю міста та представниками Народного Руху України.

«Наше завдання пам’ятати про страшні злочини радянської влади та молитися за убієнні невинні душі цих юних янголів, дівчаток-гімназисток, які загинули за любов до України. Це лише маленька крапля того всього, що відбувалося і замовчувалося по всій країні, і навіть у рідній Жмеринці. І завдяки тому, що архіви КДБ сьогодні відкриті, ми можемо знати правду і знати свою правдиву історію!», – наголосив ініціатор відкриття пам’ятного знаку Олексій Гамарник.

Василь Головко