Слідом за Францією, Словенією та Словакією, депутати парламенту Великобританії одноголосно підтримали рішення про визнання голоду в Україні у 1930-х роках геноцидом українського народу.

Рішення не має на увазі ніяких конкретних кроків, воно було покликане стати посланням президенту РФ Володимиру Путіну у зв’язку з нападом на Україну, передає Бі-бі-сі. “СРСР винищив мільйони українців, заморивши їх голодом і примусовим переселенням, що нагадує сьогоднішній події в Україні, – підкреслила ініціатор рішення консерватор Полін Летхем. – Сталін у 30-ті роки, як Путін сьогодні, хотів знищити український народ”.

“Проголосувавши за визнанням Голодомору геноцидом, ми відправимо Путіну і всьому світу дохідливе послання, що британський парламент підтримує Україну, і що ми не потерпимо військові злочини, минулі або нинішні”, – зазначила Летхем.

Вона нагадала, що багато країн, в тому числі Австралія, Канада, Ірландія і Бразилія вже визнали Голодомор геноцидом.

Як відомо, влада України багато років домагається від світу визнання голоду початку 1930-х років геноцидом українців. Так, наприкінці листопада 2022 року Голодомор геноцидом визнала Німеччина. А в травні цього року аналогічне рішення прийняли Франція і Словенія.

На даний час вже 26 країн визнали Голодомор геноцидом українців, з яких 11 – за останній рік.

Василь Головко