25 травня на Вінниччині стартував ХІІІ Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька» – 2023. Він проводиться в рамках відзначення 85-річчя Вінницького академічного обласного театру ляльок.

Цей фестиваль – традиційний, він відбувається 24 рік поспіль саме в обласному театрі ляльок. Це заклад культури  має давні традиції. І в той же час він – сучасний, має сучасне приміщення та використовує новітні технології. Він один з найкращих не тільки в Україні, а й в Європі. І єдиний, який побудований в часи незалежності України.

Головний меседж фестивалю – «Через серця дітей до сердець народів – заради миру в Україні». Дирекція звернулася до вітчизняних театральних колективів та театрів ляльок зарубіжжя з пропозицією щодо їхньої участі. Відгукнулися 15 театральних колективів – Грузії, Ізраїлю, Литви, Туреччини та України.


Журі визначатиме володарів головних нагород-кубків  «Гран-прі»,  «1, 2 і 3 місця» та 10 номінацій: «За кращу експериментальну виставу», «За збереження і розвиток традицій театру ляльок», «Дебют», «За кращу режисуру», «За кращу музику до вистави», «За кращу сценографію», «За кращі ляльки», «За кращу чоловічу роль», «За кращу жіночу роль», «За кращу епізодичну роль». Від дитячого журі, до складу якого входять вихованці театральної студії «Фантазія», – нагорода «Приз дитячого журі». Журі Фестивалю очолює театрознавець, режисер, письменник, перекладач, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор, доктор мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України Ростислав Коломієць.

31 травня 2023 року о 14:00 годині в приміщенні Вінницького академічного обласного театру ляльок, за адресою Хмельницьке шосе,7, відбудеться урочиста церемонія нагородження переможців. На свято запрошені діти, батьки яких загинули на українсько-російській війні.

Василь Головко