Ось що про таку незвичайну нагороду розповіла директор Вінницької обласної лікарні Софія Кучерук:

З 24 по 26 травня 2023 року проходила девʼята конференція Європейської організації інсульту в місті Мюнхен, Німеччина.

ESO – European Stroke Organisation

Ця конференція була важливим форумом, на якому зібралися провідні медичні фахівці з усього світу для обговорення актуальних питань інсульту. Протягом конференції було проведено багато наукових сесій, презентацій та дискусій, що сприяли обміну знаннями та найновішими дослідженнями в галузі лікування та профілактики інсульту.

23 травня, за день до початку основної програми девʼятої конференції ESO була проведена зустріч з представниками проекту ESO-EAST, який спрямований на покращення інсультної допомоги в країнах Східної Європи, в тому числі і в  Україні.

Українські дані представляв член правління, ГО “УТІМ”, керівник інсультного центру Феофанія клінічна лікарня  Dmytro Lebedynets.

Він розповів про основні проблеми та досягнення в інсультній медицині в 2022 році та поділився планами на майбутнє. Відмітив велику роль ESO в організації навчання українських лікарів, розповів про основні заходи щодо покращення інсультної допомоги які є в Україні.


Також від України на засіданні проекту ESO-EAST була присутня член Українського товариства інсультної медицини, Наталія Чемер, представники ініціативи Angels Lev Prystupiuk  та Maria Sheverdina та представники Української асоціації боротьби з інсультом.

Під час конференції відбулось вручення відзнак від Angels Initiative. Відзнаки вручались лікарням, які показали найкращий відсоток реперфузійної терапії при гострому мозковому інсульті в 2022 році за данними регістра RES-Q.

Найвижчої нагороди, діамантового статусу, за результатами 2022 року удостоєно 3 лікарні в Україні

1. Вінницька психоневрологічна лікарня імені академіка О.І. Ющенка
2. Одеська обласна клінічна лікарня
3. Білоцерківська міська лікарня #2.

В останній день конференції відбулась зустріч членів  ESO TF4UKR на ESOC TV, українські лікарі  Дмитро Лебединець та Юрій Фломін розповіли про стан інсультної допомоги під час війни в Україні та допомогу ESO. Також наприкінці зустрічі було показано відео, в якому українські лікарі з різних регіонів України розповіли про свою роботу.

У самій конференції взяло участь близько 4,500 тисяч лікарів з усього Світу, з яких понад 100  лікарі з України. За три дні конференції було проведено 170 різноматних сесій присвячених інсульту, серед яких і обговорювали стан допомоги в Україні.

Створюємо інсультну допомогу разом.

Андрій Власенко