Яким буде наступний ціновий етап?

Електрика подорожчає вдвічі. З 1 червня в Україні можуть запровадити єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 грн/кВт-год (з ПДВ). Таку зміну планують у межах першого етапу корекції цін.

Із цією пропозицією виступила Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

– НКРЕКП подає пропозиції щодо внесення змін до положення про спецзобов’язання щодо забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів (ПСО) з 1 червня 2023 року з впровадженням першого етапу коригування цін на електроенергію із застосуванням єдиної ціни без диверсифікації за обсягами споживання на рівні 2,88 грн/кВт-год із ПДВ, – йдеться у листі до Міненерго за підписом т.в.о. очільника регулятора Руслана Кайдаша, переданому Енергореформі.

Зазначається, що ці зміни дозволять покращити фінансові показники НАЕК Енергоатом і ПрАТ Укргідроенерго та наблизити механізм ПСО до збалансованого стану.

Водночас зазначається, що єдиним дієвим способом стабілізації механізму ПСО залишається поступове приведення цін до ринкового рівня.

Повідомляється, що Кабмін розгляне цю пропозицію і, швидше за все, підтримає її на своєму засіданні найближчими днями.

Наразі тариф для населення становить 1,44 грн/кВт-год за місячного споживання 250 кВт-год та 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ) за споживання обсягів, що перевищують цей показник.

Василь Головко