Можна сказати: “Ще одне порушення”, бо Росія безкарно порушує його з 2014 року. Останні півтора року вкрай агресивно стосовно суверенної України. Гаранти про нього майже не згадують, а Путін безкарно вчиняє воєнні злочини, повністю ігноруючи міжнародні безпекові норми.

Щоправда, ЄС засудив переміщення ядерної зброї РФ у Білорусь. Мовляв, це суперечить Будапештському меморандуму.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив угоду між Росією та Білоруссю про переміщення російських ядерних боєголовок на білоруську територію.

Про це йдеться у заяві Борреля, оприлюдненій зовнішньополітичною службою Євросоюзу.

“Це крок, який призведе до подальшої надзвичайно небезпечної ескалації”, – констатував Боррель.

Верховний представник ЄС підкреслив, що це рішення суперечить зобов’язанням, які Росія взяла на себе в Будапештському меморандумі, згідно з яким Білорусь ліквідувала всю ядерну зброю зі своєї території. А також суперечить зобов’язанням, взятим у Спільній заяві лідерів п’яти ядерних держав від 3 січня 2022 року про те, що ядерна війна не може бути виграна і ніколи не повинна вестися.

“Ми закликаємо Росію дотримуватися цих зобов’язань”, – зазначив Боррель.


Він додав, що білоруський режим є співучасником незаконної та неспровокованої агресивної війни Росії проти України.

"Ми закликаємо білоруську владу негайно припинити підтримку агресивної війни Росії проти України та скасувати рішення, які можуть лише сприяти зростанню напруженості в регіоні та підривати суверенітет Білорусі.

Будь-яка спроба подальшої ескалації ситуації буде зустрінута рішучою і скоординованою реакцією", – йдеться у заяві глави дипломатії Євросоюзу.

Як ми уже повідомляли, міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території. За словами самопроголошеного білоруського диктатора Александра Лукашенка, ядерну зброю РФ уже почали перекидати у Білорусь.

Звучить, звичайно, дуже вагомо -  Будапештський меморандум. І підписанти солідні, але насправді він виявився геополітичним пшиком. Бо один із гарантів безпеки, виявився примітивним гопником і реальним міжнародним терористом та нахабно порушив підписаним ним же договір.

Для нього правильні інтелігентні заяви - лише ознака слабкості. Ця агресивна команда розуміє лише мову сили. І якщо цивілізований світ спільно цю чуму не зупинить, вона полізе далі мародерити та гвалтувати.

У Білому домі заявили, що домовленості між РФ та Білоруссю наразі не змінили оцінки Сполученими Штатами рівня ядерної загрози з боку РФ. А як США дивиться на те, щоб у відповідь перемістити свої боєголовки на територію України?

Сергій Бойчук