Громада обурюється “апетитами” посадовців і впевнена, що кошти можна було б витратити на більш нагальні потреби. Тим паче після того, коли тисячі родин постраждали внаслідок вибухів на арсеналі.

– Калинівська міська рада затвердила бюджет на 2018 рік, де планують закупити авто за майже мільйон гривень (850 тисяч). І це тоді, коли ще досі не відшкодовані збитки від вибухів чи є потреба у медичному обладнанні. Тобто на рівні невеличкого міста чиновники хочуть задовольнити свої забаганки за рахунок громади. Нас обурює, що депутати це підтримали і проголосували. На сайті державних закупівель вже розміщено пропозицію Калинівської міської ради на закупівлю автомобіля Nissan X-TRAIL 1.6 2WD CVT 2017 року випуску. Закупівля оголошена 5 лютого 2018 року, 22 лютого має завершитись подання пропозицій, – кажуть мешканці Калинівки. – Згідно з інформацією, це має бути автомобіль з дизельним двигуном потужністю 130 кінських сил, з витратами палива у міському режимі 6,2 літра на 100 км. Мабуть, чиновникам їздити на «Волзі» зараз непрестижно і неекономно. На велосипеді модно і корисно для здоров’я, але до виборів ще довго і ніхто цього не зацінить. Ми думаємо, що міські чиновника краще б буса купили і використовували, як у Польщі, муніципальний транспорт для підвозу інвалідів, дітей і взагалі за потребами громади і працівників мерії. Є ж польське місто-побратим, візьміть з них приклад. Крім того, навіщо владі такий дорогий автомобіль, якщо вулиці у ямах. Бо тут можна тільки на тракторі чи подібній техніці проїхати. На цю зіпсовану самою міськрадою ділянку дороги коштів не вистачило?! Для порятунку хворих люди виходять з піснями та віршами на площу, аби назбирати хоча б якісь кошти, а тут безглузда розкіш! Є питання щодо медичних препаратів, старих «швидких», освітлення, освіти… Нарешті займіться побудовою сміттєпереробного заводу, про який роками мова! Тут будуть і робочі місця, і екологія.

У Калинівській міській раді ситуацію прокоментували так:

– Це не питання голови чи виконкому. Було рішення депутатів на сесії про те, щоб придбати автомобіль. Бо старий вже скоро пора викидати. І він неекономний, бо бере 16-18 літрів пального на 100 кілометрів. Потім інша сесія вирішила, яку суму виділити. На неї й оголосили тендерну пропозицію. Це ніякий не джип чи позашляховик, а паркетник. На таких їздить дуже багато хто. Питань нема. Скажуть депутати не треба — так і буде. Це не я чи мер вирішують. Це прерогатива депутатів міської ради. Щодо кавової машини, то, на мою думку, на неї не виділено жодної копійки, – каже Олександр Щьов, заступник міського голови Калинівки з питань діяльності виконавчих органів.

16 лютого відбудеться позачергова сесія депутатів Калинівської міської ради. На ній серед питань будуть обговорювати питання закупівлі машини. Активісти також планують туди завітати. Поки що вони збирають підписи із проханням скасувати рішення депутатів і авто не купувати. Що з цього вийде — ми дізнаємось згодом.

Віталіна Володимирова