Український бізнесмен Григорій Смітюх, якому зокрема належить ТОВ «Агро-Еталон» на Вінниччині, підозрюється у коллобараційній діяльності. У рамках відкритого кримінального провадження відбувались обшуки на об’єктах нерухомості, які йому належать.

Раніше повідомлялось, що херсонський колаборант Сальдо пов’язаний з Вінниччиною? Бізнесові «тенета» ведуть до Великої Британії. Йшлося про те, що у маріонетка Кремля Сальда є спільна із Смітюхом зернова компанія, зареєстрована на Туманному Альбіоні.

Відомо, що Григорій Смітюх — український політик, підприємець, народний депутат України V, VI, VII скликань від Партії регіонів. Також він є бенефіціаром низки підприємств. Зокрема ТОВ «Агро-Еталон» (виробництво фруктів та постачання їх до великих торговельних мереж) у с. Тростянець Тиврівської громади Вінницької області. Це потужне та прибуткове підприємство з найбільшим комплексом холодильних камер для зберігання фруктів у регіоні.

Згідно ч. 3 ст. 110-2 КК України про коллобараційну діяльність, було проведено обшук приватного будинку у місті Києві, який належить Григорію Смітюху.

Слідчі отримали матеріали, що Смітюх через 20 довіреностей передав право розпорядження майном іншій особі. Правоохоронці вбачають у цьому правопорушення за ч. 4 ст. 190, ч. 1,4 ст. 358 КК України (Шахрайство та виготовлення, використання підробного документа). Щодо самого бізнесмена, то він, за інформацією оточення, перебуває у США.

Василь Головко