Два роки тому в селі Щаслива на Вінниччині в ангарі ФГ «Фемелі» з’явилася невелика пекарня, яка виготовляла до 20 хлібин на день. Сьогодні тут уже виробляють 1,5 тис. одиниць продукції.

Про це в прямому ефірі Instagram розповів власник пекарні Михайло Магденко.

«Наше підприємство фактично працює за концепцією «від лану до столу», адже сировину для випікання хліба вирощуємо на власних полях. Зерно перемелюємо на власному млині й таким чином забезпечуємо виробництво якісним борошном. Цього року переробили 100 т пшениці на борошно. Решту зерна — здаємо», — зазначає фермер.

Попит на хліб зростав, а у пекарні був лише тістоміс, піч і розстойка — спеціальна кімната з температурою і вологістю для дозрівання хліба. Тоді Магденко зрозумів, що потрібно або більше працівників, або більше обладнання.


Щоб вирішити цю задачу, він спершу подався на грант від «єРобота» і отримав 250 тис. грн. Згодом йому порадили взяти участь у конкурсі мінігрантів «Курс на Незалежність».

«Завдяки грантам тепер у нас є новий тістоміс, хліборізка, дозатор води, апарат для формування подових хлібів, дві печі — одна для піци, друга для круасанів, столи, роздільник продукції, ваги», — розповідає пекар.

Як відомо, конкурс грантів «Курс на Незалежність» організували у партнерстві агропромхолдинг «Астарта-Київ», Благодійний фонд «Повір у себе», уряд Німеччини — Федеральне міністерство економічної співпраці та розвитку (BMZ) та німецький банк розвитку DEG. Загалом на конкурс подали заявки понад 220 учасників, з яких 60 переможців отримали по 12 тис. євро на розвиток власної справи. Загальний грантовий фонд склав 720 тис. євро.

Михайло Магденко закликає колег долучатися до подібних конкурсів і ширше  розвивати переробку сільгосппродукції в Україні.

Василь Головко