У Вінницю приїхала делегація представників американських недержавних компаній, які прагнуть посилювати підтримку України в різних сферах. Зокрема, в медицині

Серед членів делегація – впливові у США представники різних сфер життя, від охорони здоров’я до телевізійного виробництва.

Американські партнери завітали до Вінницької ОВА, де зустрілися із заступниками очільника ОВА, обговорили актуальні проблеми та потреби в області.

«Ми дуже раді знаходитися у вашій гарній країні. Ми приїхали сюди із відкритими серцями і щирим бажанням допомогти. Зі мною до Вінниці завітали чудові люди, які прагнуть допомогти вам усім, що в їхніх силах. Солідарність із Україною проявляємо не тільки ми – керівники кампаній та бізнесмени. Вчора у США проходив меморіальний день, у який ми вшановуємо наших загиблих американських героїв. Серед великої кількості американських прапорів в усіх штатах в цей день майорили і синьо-жовті стяги. Це не дивно, адже цінності американців та українців зчеплені як ланцюг, який нікому і ніколи не розірвати», – висловився президент і генеральний директор кампанії PASS LLC Деніел Пулс.

Про ситуацію в області від початку повномасштабного вторгнення розповіла перша заступниця начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталя Заболотна:

«Через своє географічне розташування Вінниччина з перших днів повномасштабного вторгнення стала великим логістичним хабом. Ми щодня приймали від 15 до 20 тисяч людей, які тікали від війни. Внаслідок того, що багато переселенців лишалися на Вінниччині, населення області збільшилось майже на 12 відсотків. А це, в свою чергу, збільшує навантаження і на соціальну галузь, і на охорону здоров’я та освіту. Особливо відчувається навантаження саме на сферу охорони здоров’я, адже через війну наші лікарі постійно мають справу з травмами та пораненнями, які є рідкістю у мирні часи».

Про нагальні проблеми та виклики в області розповів заступник начальника Вінницької обласної військової адміністрації з питань цифрового розвитку Андрій Кавунець. Він провів для американської делегації наглядну презентацію, у якій детально зазначені усі наслідки російської агресії, що віддзеркалюються на Вінницьку область.

На шляху у Вінницю американська делегація встигла побувати в деяких містах України. Після побачених наслідків російської військової агресії західні партнери тільки зросли у своєму бажанні допомагати Україні.

«Ми були на Чернігівщині у невеличкому селі Ягідне. Цей візит викликав неабиякі емоції, адже ми побачили усю брутальність та агресивність рашистів по відношенню до мирного села та цивільних людей. Нас приголомшує те, що не дивлячись на усі жахи українці з неабиякою активністю об’єднуються та впроваджують багато різних проєктів з відновлення та розвитку своїх територій. Сьогодні ми хочемо долучитися до таких проєктів і внести свій вклад у відновлення вашої країни.

Наш Карпатський фонд з початку російського вторгнення зібрав близько 400 тисяч доларів гуманітарної допомоги і ми не плануємо зупинятися. Я знаю, що це лише крапля в морі, але якщо цих крапель буде багато то ми зможемо наповнити це море», – каже президент Карпатського фонду Шандор Кьолєш.

На цій зустрічі були обговоренні і конкретні пропозиції з фінансової підтримки сфери охорони здоров’я на Вінниччині.

«Мені потрібна ваша допомога. Ми зібрали 35 тисяч доларів і можемо зібрати ще набагато більше. Підкажіть нам, кому передати ці кошти, щоб витратити їх найбільш ефективно. Ми хочемо підтримати саме людей, які отримали інвалідність через російську військову агресію. Я особисто знаю представників багатьох організацій, які також хотіли б допомогти вам саме із цією проблемою», – звернувся до представників ОВА голова правління Norwalk Furniture Деніел Вайт.

Після конференції члени американської делегації відвідали різні заклади міста Вінниця, аби детальніше визначитися із проблемами на місцях та сформувати найбільш ефективну стратегію фінансової допомоги.

Василь Головко