Але за принципом подвійних стандартів, який сповідує влада, чомусь не виноситься на референдум ціна на газ для населення чи зарплата чиновників. А от стосовно грошей на Пирогова пропонується провести всенародне голосування.

Який був би результат цього референдуму – невідомо, бо в ньому взяли б участь аж 10% громадян. Просто люди вже не вірять ні в які голосування і жодним обіцянкам керівників держави. Що ж тоді робити з тілом видатного хірурга, який сам придумав рецепт засобу для бальзамації і добровільно погодився провести на собі такий експеримент?

Щоб не витрачати на цю процедуру по мільйону чи два, як кажуть голова облдержадміністрації та міський голова Вінниці, пропоную тіло Пирогова захоронити. І не в Росії, як вважають гарячі голови, а біля церкви, де воно зберігалося. Над могилою можна поставити гарний пам’ятник. А саркофаг потрібно зберегти і покласти в нього воскову фігуру хірурга, як роблять в багатьох музеях світу. Можна написати, що таким було тіло до останньої перебальзамації, яку провели в такому-то році.

Зараз у світі залишилось лише три забальзамованих тіла: Кім Ір Сена в Північній Кореї, Леніна – в Москві та нашого Пирогова. Зрозуміло, що московський інститут, який доглядає ці тіла, братиме щоразу більші гроші за свої послуги. Чи вдасться вінницьким медикам якісно провести нову бальзамацію тіла хірурга – також під знаком запитання.

Часи змінюються, людство зараз захоплюють нові наукові відкриття. А по-християнськи було би правильним, щоб тіло небіжчика покоїлось у землі. Навіть у Росії вже говорять про поховання Леніна. Тому компроміс з тілом видатного хірурга Пирогова цілком можливий. І у цивілізованому суспільстві швидше за все так би і вчинили.

До речі, в самому музеї Пирогова є воскові копії, і туристи сприймають їх нормально.

На фото:

В музеї воскових фігур мадам Тассо в Лондоні виставлено багато привабливих копій видатних людей. А забальзамовані тіла, на жаль, реально не такі вже й привабливі для зору, особливо під час ребальзаміції.