Спеціалісти Держпродспоживслужби у Вінницькій області завершили перевірку показників води у річці Південний Буг та Вишенському озері у межах Вінниці. Результат знову невтішний — купатися заборонено через надмірну кількість у воді шкідливих речовин.

Фахівці Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби разом з лаборантами у травні також відбирали проби з водойм в місцях купання людей на території обласного центру.

«Результати лабораторного аналізу показали, що на Вишенському озері якість води не відповідає нормативним значенням за мікробіологічними показниками», — зазначають у службі.

Вміст лактозопозитивних кишкових паличок майже у 5 разів перевищує норму. За фізико-хімічними показниками встановлена невідповідність водневому показнику (рН), зафіксована невідповідність за забарвленням.

Стосовно річки Південний Буг, то на пляжі «Гонти» якість води не відповідає нормативним значенням за «мікробіологією». Вміст лактозопозитивних кишкових паличок у 9 разів перевищує норму. Встановлена невідповідність за запахом, за забарвленням.


На пляжі «Хімік» якість води не відповідає нормативним значенням за мікробіологічними показниками (вміст лактозопозитивних кишкових паличок у 5 разів вище норми) та за «хімією» — невідповідність за рН і запахом.

На пляжі «Центральний» якість води річки Південний Буг відповідає санітарним вимогам за мікробіологічними показникам, а за фізико-хімічними показниками встановлена невідповідність за рН і забарвленням.

«Враховуючи викладене, з метою недопущення виникнення захворювань серед населення, пов’язаних із забрудненням води відкритих водойм, на адреси начальника КП ВМР «Комбінат комунальних підприємств» та директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради направлені листи щодо необхідності встановлення на вказаних пляжах табличок із надписами «Купатись заборонено». Вінницьке міське управління рекомендує мешканцям міста утриматись від купання на пляжах! Бережіть себе та своїх рідних», — вказають у ГУ Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, що в 2021 році, вперше за останні роки у Вінниці був наданий дозвіл на купанняу. У попередні роки була або заборона, або рекомендація не купатися. І щоразу аналізи показували різноманітні забруднення води. Хоча люди в переважній своїй масі ці заборони ігнорували. Адже спека змушує городян шукати порятунок у воді.

Вадим Снігур