Війна внесла корективи у строки будівництва необхідного для розвитку регіону сучаного мосту між Ямполем на Вінниччині та молдовським містечком Косеуць.

Ця транспортна артерія значно скорочує відстані між Києвом та Кишиневом, й загалом між південно-західною частиною України та балканськими країнами. Вона може реально вдихнути нове життя з перспективою економічного розвитку у доволі депресивну Ямпільщину.

Тому місцеві жителі чекають відновлення будівництва. Нарешті, 30 травня схвалено проект Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про будівництво автодорожнього прикордонного мостового переходу через річку Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль-Косеуць.

Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній раді Тарас Мельничук.

Також він зазначив, що втратило чинність, розпорядження КМУ від 19.01.2022 N 61 «Про підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про будівництво автодорожнього прикордонного мостового переходу через річку Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль- Косеуць».

Нагадаємо, в січні 2021 року Президент України Володимир Зеленський і Президент Республіки Молдова Майя Санду підписали Меморандум щодо розвитку транспортно-транзитного потенціалу України та Республіки Молдова. Передбачено створення автомобільного транспортного коридору, який поєднає Київ і Кишинів. У межах Меморандуму сторони задекларували міжнародно-правове оформлення будівництва мосту «Ямпіль – Косеуць».

Будівництво мосту стартувало в 2022 році перед повномасштабним вторгненням Росії на територію України. Тоді планувалось, що роботи завершать за ва роки.

Як ми уже повідомляли, довжина мосту сягне 1409 метрів, а максимальна висота опор (їх буде 24) – 50 метрів, це на десять метрів вище стандартного 12-поверхового будинку.

Також передбачено спорудження сучасного спільного пункту пропуску.

Під’їздом до нього з української сторони стане автошлях Т-02-02 Могилів-Подільський – Ямпіль – Бершадь – Умань. З іншої сторони він примкне до молдавської траси М2 Кишинів – Сорока.

Сергій Бойчук