Як повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов, на Вінниччині офіційно зареєстровано 168 000 внутрішньо переміщених осіб. Ці люди зараз знаходяться на території області. В перші дні війни Вінниччиною транзитом проїхало майже 600 тисяч людей. Шлях був з Київської області. Там, де не могли їхати через Житомир, Бердичів, їхали через Погребищенську громаду, Оратів, Козятин і дуже великий потік людей був з Умані.

Щоб не перевантажувати Вінницю, підготували місця і в інших територіальних громадах, щоб люди могли переночувати, поїсти, отримати допомогу. Ми зробили кол-центр. Люди казали, де вони знаходяться, по якій трасі рухаються, щоб логістично їм було зручніше, в тій громаді давали номер телефону. У нас найбільший потік людей був через Оратівську і Погребищенську громади. Там ВПО так і залишились. Наприклад, у Погребищенській громаді 23-24% від загальної кількості людей – переселенці.

У Вінниці загалом було зареєстровано 279 тисяч ВПО, але після деокупації Київщини, Харківщини, Херсонщини, Чернігівщини, Сумщини, люди повернулись додому. Тепер у нас внутрішньопереміщені особи з Донецької, Запорізької, Харківської області. Серед ВПО у нас залишилось понад 40 тисяч дітей, а було 50 000. Вже тисяча дітей народились саме у Вінниці, і це дуже приємно».