Мета проєкту – розбудувати потужну реабілітаційну галузь в Україні, щоб наші захисники й захисниці відновлювалися після травм і поранень, отриманих на фронті, за сучасними міжнародними стандартами.

Центр у Вінниці вже четвертий, відкритий у межах проєкту. У планах же створити 10 сучасних реабілітаційних центрів у різних областях України до кінця року.

Це дасть можливість пацієнтам з різних регіонів проходити реабілітацію ближче до дому, поруч з рідними.

На жаль, просто ванни і просто масажі мало можуть допомогти бійцям з важкими пораненнями. Тепер, завдяки проєкту RECOVERY, у Вінницькій області капітально відремонтованому приміщенні встановили найсучасніші тренажери і медустаткування.

– Поки тривав ремонт, наші спеціалісти проходили навчання. І сьогодні, маючи висококласних фахівців та обладнання, ми стали найпотужнішим реабілітаційним центром на Вінниччині, – ділиться директорка вінницького центру RECOVERY Світлана Голодюк.


Серед пацієнтів центру – захисники з ампутаціями, складними мінно-вибуховими пораненнями, спінальними, черепно-мозковими травмами та контузіями.

У залі фізичної реабілітації є тренажери для пацієнтів з різними видами функціональних порушень. Одночасно тут можуть займатися 12 військових. Приміром, універсальний тренажер Левітас. На ньому можна розробляти після травм спину, суглоби, шийний, грудний і поперековий відділи хребта.

А ось роботизована рука тренує і відновлює рухові функції кінцівок. Коли пальці не слухаються, комп’ютер змушує руку згадувати всі рухи.

У кабінеті фізіотерапії – надсучасне обладнання для магнітної, ультразвукової, лазерної терапії, електростимуляції.

Сучасні реабілітаційні центри для наших захисників та захисниць, відкриті на базі державних медзакладів, уже працюють у Києві, Дніпрі, Одесі, відтепер і у Вінниці.

Професійної реабілітації нині вже потребують сотні тисяч героїв та героїнь, які за нашу незалежність заплатили своїм здоров`ям. Місія проєкту — створити потужну мережу інноваційних реабілітаційних центрів по всій країні. У планах на цей рік надати допомогу щонайменше 11 тис. військових.

Потужність вінницького RECOVERY – 52 ліжка. Загалом майже 1 100 героїв і героїнь щороку зможуть отримати тут якісну реабілітаційну допомогу.

Фізична реабілітація – це лише перший етап проєкту. Далі наші герої-захисники потребуватимуть психологічної, а потім і соціальної реабілітації.

Ми стали країною ветеранів війни, тож мусимо зробити все можливе задля їхнього комфортного життя після фронту.