Цей скандал із релігійно-сепаратистським присмаком нині на вустах всієї країни. Священика Тульчинсько-Брацлавської єпархії УПЦ МП Дмитра Курмоярова (ієромонах Іоанн) можуть притягнути до адміністративної відповідальності за розміщення ним 9 травня 2017 року у соціальній мережі «Фейсбук» зображення георгіївської стрічки. Його вже викликали до поліції давати пояснення.

– Правоохоронцям надійшла інформація від співробітників СБУ у Вінницькій області для реагування у межах компетенції, визначеної законом. Мова йшла про те, що особа публічно демонструє у соціальній мережі «Фейсбук» заборонену символіку, — розповіли у прес-службі обласної поліції. — Співробітниками Немирівського відділу поліції було перевірено дану інформацію. В результаті складено адміністративний протокол за частиною 1 статті 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки». Протокол надано на розгляд суду.

Навіть після того як у справу втрутились правоохоронці та працівники СБУ, священик Дмитро Курмояров заявив, що й надалі буде відкрито носити «колорадську» символіку, а жоден штраф його не злякає.

«Я не мав на меті провадити антиукраїнську пропаганду. Поправку, яка забороняє демонстрацію георгіївської стрічки, вважаю абсурдною, тому що тисячі українських військових, які брали участь у ВВв, загинули з нею, були нагороджені орденом «Слави». Вважаю за необхідне докласти зусиль для скасування вищевказаної поправки. Крім того, наразі мені загрожує штраф, і, поки його немає, я спокійно можу розміщувати зображення георгіївської стрічки, — каже він. — По-друге, коли заплачу штраф, буду носити георгіївську стрічку відкрито, тому що вважаю, що заплатив за таку можливість, — пише священик. — Ну і, по-третє, коли ця недолуга влада піде зі сцени, буду домагатися матеріальної і моральної компенсації і вибачень від СБУ. І ще раз нагадаю, що заборони зображати свастику й інші фашистські символи немає. В Україні можна спокійно ходити вулицею у формі СС. Усіх, хто не боїться, прошу порушувати цю заборону. А також зроблю все можливе, щоб СБУ пошкодувала про те, що зі мною зв’язалась».

Втім, у Єпархіальній раді Тульчинської єпархії вражені дописом монаха. Вони засудили його за активну суспільно-політичну діяльність у соцмережах і покарали. Якщо Іоанн не змінить позицію, йому можуть заборонити служіння.

– Ієромонах Іоанн (Дмитро Курмояров) — позаштатний священик — монах Тульчинської єпархії УПЦ. У приватному сільському будинку намагався облаштувати чернечий відлюдний скит. Має вищу світську і богословську освіти. Його авторству належить критична праця з історії хрещення Русі. Нині ж ієромонаха Іоанна (Курмоярова) виключили зі списку священиків Тульчинської єпархії УПЦ. Скасували скит, раніше очолюваний ним, — повідомили у прес-службі єпархії. — Він вже не є нашим священиком, і йому доведеться шукати інше житло. Ми закликали ієромонаха Іоанна зробити духовний вибір між чернечим священством і професією активного світського громадсько-політичного інтернет-діяча.

Сам священик вже встиг відреагувати на його виключення. Журналістам він пояснив, що єпархію у Тульчині… залякали.

– Їм надійшли погрози від «Правого сектору», члени якого збиралися приїхати в Тульчин та захоплювати кафедральний собор. Тому в єпархії вирішили перестрахуватися. Найдивніше, з моєї точки зору, звичайно, полягає в тому, що владика звинуватив мене в політичній діяльності, несумісній з чернечим служінням. Але я взагалі людина аполітична, не маю ні Інтернету, ні радіо, ні телевізора. Все, що я робив — це займався місіонерством.

Додамо, що 50-річний Дмитро Курмояров родом із Пермської області (Росія). У 1999 році прийняв православ’я. 17 грудня 2011 року з благословення архієпископа Тульчинського і Брацлавского Іонафана пострижений у чернецтво з ім’ям Іоанн. Дмитро Курмояров часто викладає у соцмережі пости антиукраїнського змісту. Зокрема нещодавно він написав про те, що Тараса Шевченка, окрім українців, більше ніхто не знає, і взагалі у нас лише «дуті генії». Тому буде «пишатись своєю національністю». Ці слова обурили вінничан, а активісти вже планують навідатись до священика у його село.

Віталіна Володимирова