Через три місяці у селі мали обрати нового голову, проте Верховна Рада вибори не призначила. Тому Раїса Гаманюк була на посаді аж до 29 жовтня, коли Демидівка увійшла до складу Гніванської ОТГ. Тож автоматично жінка стала вже в.о. старостою. За словами людей, до в. о. керівника села у них назбиралось чимало претензій. Бо нарікають і на землю, яку пороздавала родичам, і загалом на байдужість до проблем громади. Та й мають надії, що 25 лютого під час виборів старости прийде нова людина, яка наведе лад у селі.

– Демидівка — село перспективне та багате. Тут знаходиться 40% промисловості Жмеринського району. Це гранітний кар’єр і стрілецький полігон від одного із вінницьких підприємств. Проте живемо ми не так добре, як хотілось би. Бо ще здавна склалось, що в нас менше населення і постійно голова та більшість депутатів приходили із сусідньої Могилівки. Тому кошти відповідно весь час вкладали у те село. А Демидівка тим часом занепадала. Будинок культури розвалюється, не опалюється. Школу у селі почали будувати ще під час існування КСП «Мрія». Проте згодом воно розвалилося, все стало приватним. Але замість того, щоб майно соціальної сфери передати в оренду, його розпродали. Як це сталось — невідомо, — розповідає депутат Гніванської ОТГ від Демидівки Анатолій Поліщук. — Адже тільки сесія чи загальні збори повинні вирішувати долю будівлі. Тож тепер замість двох бань у нас руїни. Пустує і простора недобудована школа. Бо свого часу цеглу та плити звідти зняли і вивезли. Залишилось підвальне приміщення, вартість якого у 1997 році була 208 тисяч грн. Натомість тепер сільські діти вчаться у старій – колишньому панському маєтку 1857 року.

Із 1964 року там не проводився серйозний ремонт. Лише двері та підлогу фарбують. Цьогоріч до першого класу йде 9 дітей, але керівництво розбило навчальний процес навпіл.

Автобусом у Могилівку возять 25 дітей, а 39 залишилось вчитись у Демидівці. Затрати йдуть на школу, автобус, зарплати освітянам. То краще б за ці кошти відремонтували капітально стару школу і не морочили голову батькам та дітям. А те приміщення школи, яке вже понад 20 років стоїть пусткою, могли б продати. Та ніхто нічого не робить. Всі ці злочини мають розслідувати у прокуратурі!

Чимало нарікань під час зборів у громади було на роботу місцевої гідроелектростанції, яка розташована на річці Рів і працює із 2016 року.

Із обуренням селяни говорили і про місцевий гранітний кар’єр, який знаходиться за 400 метрів від Демидівки, але зареєстровано підприємство у Могилівці. За словами людей, належить кар’єр підприємству ТОВ «Демидівський граніт». Кінцевим бенефіціарним власником є Нуріє Абдінанова. Місце її реєстрації – село Котельнікове Красногвардійського району АР Крим. Це вже окупована і анексована Росією територія. Люди скаржаться, що власники жодним чином не допомагають селу, навпаки, постійно підривають каміння, і шум та пил негативно впливають на їхній стан здоров’я.

І хоч запланували обговорити всі нагальні питання за три години, але в результаті збори затягнулись на цілих шість. А до питання про кар’єр навіть не дійшли. Та досиділи не всі, бо мороз та відсутність опалення в клубі дали про себе знати. Врешті, зійшлися на тому, що питання школи, ГЕС розглядатиме робоча група із семи чоловік. А коли дійшли до майна соціальної сфери, скандал був ще той. Бо як стали розбиратись, хто ж купив баню в Демидівці, то вийшли на чоловіка теперішньої в.о. старости Раїси Гаманюк. А та, що у Могилівці, розвалюється. Згадали їй і про 2 га землі сину та невістці та 1,80 га — дочці. Натомість жоден атовець ділянку не отримав.А ось недобудована школа та котельня вийшли безхозними…

Раїса Гаманюк прозвітувала, що за 2017 рік до бюджету надійшло 3378666 грн. з них видатки — 3556212 грн. На дошкільну освіту витратили 1595666 грн., на сільську раду — 786019 грн. Чимало, за її словами, було і допомоги від спонсорів та благодійників. Втім, відповіді очільника села громаду не задовольнили. А дізнатись подробиці наступного дня від неї ми не змогли — на дзвінки не відповідала.

Всі ці пристрасті вгамовував голова Гніванської ОТГ Володимир Кулешов. Він обіцяв громаді, що питання вирішуватимуться. Наприклад, цьогоріч почнуть ремонт у будинку культури, на який виділено 500 тисяч грн.

Віталіна Володимирова