9 лютого у Південній Кореї стартували зимові Олімпійські ігри. Змагатись  у Пхьончхан приїхали 2925 спортсменів з 92 країн! Вперше в історії зимових Ігор взяли  участь збірні Малайзії, Сінгапуру, Еквадору, Еритреї, Косова та Нігерії. Розігруються 102 комплекти медалей у 15 видах спорту.

Українська команда вирушила до Південної Кореї в складі 33-х спортсменів. Серед біатлоністів – Дмитро Підручний, Артем Прима, Володимир Семаков, Сергій Семенов, Артем Тищенко, Ірина Варвинець, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Олена Підгрушна, Валентина Семеренко, Віта Семеренко. Гірськолижники – Іван Ковбаснюк та Ольга Книш. У лижному двоборстві нашу країну представляє  Віктор Пасічник, у санному спорті – Андрій Мандзій, Антон Дукач, Олександр Оболончик, Роман Захарков, Олена Стецьків, Олена Шхумова. Серед сноубордистів – Аннамарі Данча, скелетону – Владислав Гераскевич, фігурного катання – Максим Нікітін, Ярослав Паніот, Олександра Назарова, Ганна Хниченкова, фрістайлу – Олександр Абраменко, Тетяна Петрова, Ольга Полюк. У лижних перегонах змагатимуться  Тетяна Антипенко, Марина Анцибор, Олексій Красовський та Андрій Орлик.

Цікаво, що в останньому виді спорту серед олімпійців мав бути і Олег Йолтуховський із Бара. Проте до Південної Кореї він не поїхав, адже на представницьких змаганнях у Словаччині посів лише шосту сходинку. Натомість його колеги  Катерина Сердюк, Тетяна Антипенко та Марина Анцибор вибороли “золото”, “срібло” та “бронзу” відповідно. Валентина Шевченко стала п’ятою, а Юлія Кроль на сьомій позиції. Серед чоловіків Олексій Красовський виборов “срібло”. Андрій Орлик став четвертим. Через це Олега залишили у резерві олімпійської команди. І, як результат — він не буде змагатись за медалі.

Раніше  аналітики американської компанії казали про те, що Україна здобуде одну медаль на Олімпіаді-2018 – у біатлоні. Нашій команді прогнозували “бронзу” в жіночій естафеті. Втім, на 15 лютого поки що в нашої збірної жодної медалі. Натомість у Норвегії їх 16, Німеччини – 13, Канади та Нідерландів — по 11, в США – 8.

Додамо, що днями міністр спорту з Вінниці  Ігор Жданов розповів, скільки грошей було витрачено державою на олімпійських спортсменів. Відповідний допис з’явився у нього на сторінці в Facebook у відповідь на критику, що лунає на адресу міністерства. Зокрема міністр опублікував перелік обладнання, інвентарю, екіпіровки, які були закуплені для наших спортсменів-зимників лише у 2017 році в рамках підготовки до Олімпіади в Пхьончхані. В цілому, з урахуванням всіх закупівель – це близько 20 млн грн.

Окремо Жданов вирішив зупинитися на санному спорті.

– Дуже дивно чути неправдиві заяви в ефірах українських телеканалів про те, що держава й Міністерство спорту нібито нічим не допомагає санному спорту, а спортсменам начебто доводиться збирати свої сани з металобрухту в гаражах. Це не відповідає дійсності, – наголошує міністр. І написав перелік приладдя, яке було закуплено для спортсменів-саночників. Загалом, на суму майже 700 тисяч гривень.

Але разом із тим, український саночник Андрій Мандзій показав, як власноруч майстрував свої сани для змагань на Олімпіаді-2018.
Після цього міністр спорту Жданов зазначив, що “побачив скарги, що окремим спортсменам-саночникам не дійшов на руки від федерації закуплений міністерством інвентар”. І заявив, що будуть розбиратись  і притягати винних до відповідальності.
Ще  раніше міністр спорту Ігор Жданов виправдав відсутність результатів у українських олімпійців на зимових іграх тим, що Україна – “не зимова країна”. За його словами, олімпійська збірна України ніколи не демонструвала високих результатів на зимових Іграх, і Олімпіада-2018 в Пхьончхані не стане винятком.

Що ж, залишається сподіватись на те, що у березні на Параолімпіаді  в Пхьончханi наша збірна таки покаже високі результати. Бо цьогоріч до Південної Кореї із Вінниччини поїде троє спортсменів. У змаганнях паралiмпiйцiв з вадами опорно-рухового апарату виступатиме студентка магiстратури факультету з фiзичної культури i спорту Вiнницького державного педагогiчного унiверситету Ірина Буй. Iншi два наших представники – незрячi. Це студент Вінницького соцiально-економiчного унiверситету «Україна» за фахом «Фiзична терапiя та ерготерапiя» Сергій Кучерявий  i випускниця цього вишу за фахом «Фiзична реабiлiтацiя» Наталя Рубановська.