Угорщина скрізь “вставляє палки в колеса” України – і в співробітництві з НАТО, і в співробітництві з ЄС, особливо в плані військової і фінансової допомоги.

Пояснюється це тим, що президент країни-агресорки Росії має компромат на скандального прем’єра Угорщини Віктора Орбана. Таку думку висловив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

“Мені навіть якоюсь мірою шкода цього бідного Віктора Орбана. Я уявляю, скільки йому потрібно було “накосячити”, що Путін “викручує” йому руки та змушує йти проти здорового глузду, робити заяви та навіть ставити під сумнів участь Угорщини в ЄС. У Путіна повинна бути товста папка з компроматом на Орбана, що він так “стелиться” перед ним”, – зазначив Жданов.

Також він висловив свою думку щодо провокаційного відеоролика, опублікованого на сайті уряду Угорщини, в якому Крим неправомірно визначався як територія РФ, а також натякалося на можливість “кровопролиття” в результаті контрнаступу ЗСУ.

“Цікаво, чому уряд Угорщини не закликає до виведення російських військ з окупованих територій. Тим більше, що у ролику зазначається, що війна стає світовою. А це – російський наратив”, – сказав експерт.

Жданов наголосив, що такі заяви порушують міжнародне право, в тому числі усі резолюції Європейського Союзу, за які голосувала й сама Угорщина.

Як ми повідомляли, раніше Орбан заявляв, що українці можуть воювати, поки США будуть підтримувати їх зброєю і грошима. При цьому він підкреслив, що Угорщина вже зіткнулася з небезпекою бути втягнутою у війну в Україні, а також поскаржився на те, що зростання цін на енергоносії також штовхає країну в небезпечному напрямку.

Також, в Інтернеті з’явилася фотографія прем’єр-міністра Угорщини в шарфі з картою “великої Угорщини”, на якій позначені території, що належать Україні та Румунії – Закарпаття і Трансільванія. Сам Орбан пізніше намагався виправдатися за свій вчинок.

Перед тим прем’єр Угорщини заявив, що на сході його країна межує з росіянами. При цьому Орбан “забув” про Україну. Це лише де-які із проросійських наративів політика. Не менше з його боку було і дій, спрямованих на підтримку режиму кремлівських терористів.

Вадим Снігур