В ефірі телемарафону українські прикордонники розповіли, що кожен день затримують близько 20 осіб, які намагаються незаконно перетнути кордон. При цьому більше сотні людей отримують відмову у виїзді з України.

“Щодня прикордонники затримують близько 20 осіб, які намагаються перетнути кордон як на пунктах пропуску. Це і поза пунктами пропуску і безпосередньо на пунктах ” – повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За його словами, близько 120-150 осіб щодня отримують відмову в перетині кордону, оскільки не відповідають умовам перетину. Вони не підпадають під ті винятки, які встановлені правилами перетинання  державного кордону, які визначені Постановою Уряду №57. У більшості випадків мова йде про чоловіків у віці від 18 до 60 років.

“Якщо поза пунктами пропуску чоловіки просто намагаються перетнути кордон, то на пунктах пропуску вони, як правило, намагаються використовувати підроблені документи, в тому числі документи з військкомату про непридатність до військової служби, документи про дітей, свідоцтва про смерть дружин”, – підсумував Демченко.

Як відомо, у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну введено воєнний стан, що передбачає заборону на виїзд з країни військовозобов’язаних чоловіків у віці від 18 до 60 років за винятком окремих категорій. Багато хто використовує винятки в правилах в особистих цілях.

Глава МВС Ігор Клименко анонсував закон про відповідальність військовозобов’язаних чоловіків, які під час війни незаконно виїхали за кордон.

Але прийняття цього закону може сильно затягнутися, оскільки серед ухилянтів велика кількість дітей нардепів та високопоставлених чиновників.

Василь Головко