Як коментар до відео подаю свій допис від 14.02.2022. Якраз за 10 днів до Великої війни! Я тоді написав про вчителів української мови, літератури та історії, що є активними прихильниками московського патріархату. Ох і дісталося мені тоді! Але за півтори неділі почалася війна! І, виявилося, що те, про що я попереджав, ПРАВДА!

Текст, на мою думку, не втратив своєї актуальності. Тому його тут просто скопіюю. А посилання на оригінальний пост у коментарях.

“Уявіть, що у школі вашій дитині викладає географію вчитель, який вірить, що земля пласка і тримається на трьох китах і черепасі! Або вчитель фізики на домашнє завдання задає гороскоп для овнів і виходить на перекур через вікно 3-го поверху, бо не визнає силу гравітації! Чи захочете Ви, щоб такі вчителі готували вашу дитину до профільного ЗНО?

А Ви сильно здивуєтеся, якщо дізнаєтеся, що навіть тепер, після надання Томосу і російської агресії, навіть маючи можливість обрати ПЦУ, більшість вчителів української мови та історії на Буковині ходять до храмів Московського Патріархату.

Вважаю, що таких треба звільняти з роботи! Ні, боронь Боже, не через релігійні переконання! А за ПРОФНЕПРИДАТНІСТЬ! Вони не володіють своїм предметом, вони не мають знань із ключових тем свого курсу! То чому тоді вони можуть навчити дітей у школі??? Тому так і вважаю: вчителя, який не знає свого предмету, варто звільняти з роботи, або, як мінімум, відправляти на переатестацію!

Вчителю історії, вважаю, варто переглянути по підручнику за 8-10 клас середньої школи теми про: Хрещення Київської Русі, Переяславські статті, Поневолення Московією Київської Митрополії, Руїну, ну і можна пройтися по 20-40 рр. ХХ ст.

Вчителя української мови, який всіляко хулить ПЦУ і підтримує РПЦвУ (а такі є, нажаль), варто проатестувати по темах: Переклади Кирила і Мефодія, Емський указ, заборони Катериною та Петром українського книгодрукування, заборона Києво-Печерській лаврі друкувати навіть Буквар на “малоросійском нарєчії”, Валуєвський циркуляр, Розстріляне Відродження, закриття українських шкіл, згортання українізації, Шістдесятників, Голодомор!

Казав Христос Спаситель: “Якщо сліпий веде сліпого, обоє впадуть в яму!”

І не пишіть мені, що у них нема вибору! Вибір є! Просто знань і відповідальності немає…

Ще раз: пост не про релігію і конфесійність, а про фаховість і професіоналізм!”

Роман Грищук