Встановлений тариф на електроенергію не відповідає реальності – він повинен бути ще вдвічі вищим, – заявив ексміністр енергетики України Олексій Оржель.

Як ми повідомляли, з 1 червня в Україні значно зросли тарифи на електроенергію. Колишній міністр енергетики Олексій Оржель вважає, що дане підвищення є недостатнім. Щоб тарифи відповідали ситуації на ринку, українці повинні платити удвічі більше.

Оржель упевнений, що платити за електроенергію громадяни України повинні за ринковими цінами. За його словами, навіть собівартість електрики зараз вище встановленого Кабміном тарифу.

“Новий єдиний тариф 2,64 грн за кіловат-годину для населення не відображає реальну ціну. 3,30 – це одне лише виробництво електрики. Додаємо сюди тариф на розподіл і виходить понад 5 грн”, – сказав ексміністр.


Як ми уже повідомляли, з 1 червня в Україні діє єдиний тариф на електроенергію для всіх споживачів – 2,64 кВт*год незалежно від обсягів споживання.

До цього тариф у разі споживання до 150 кВт*год на місяць становив 1,44 грн, а понад цю цифру - 1,68 грн за кожен кВт*год.

Підвищення тарифів на електроенергію в Міненерго пояснили необхідністю фінансувати ремонтні роботи, оскільки під час численних ракетних атак на об'єкти енергоструктури російські окупанти завдали значних пошкоджень та руйнувань.

Українці в Мережі вже встигли відреагувати на заяву Оржеля. Мовляв, якщо енергетика така збиткова і невигідна для наших монополістів-олігархів, то чому вони не поспішають продавати свої енергогенеруючі  станції, а тим більше, лінії електропередач?

Звісно, якщо закладати у собівартість мільйонні зарплати топменеджерів приватних компаній, то і в десятку гривень за кіловат можна вкластись.

От тільки, хто буде спроможний заплатити такі гроші за електрику? І як це далі відіб"ється на всіх інших цінах?

Вадим Снігур