Тут надають професійну юридичну допомогу та підтримку військовим, переселенцям та активним вінничанам.

Як повідомив ініціатор створення простору, координатор ГО «Ми – вінничани» у Вінниці Сергій Кудлаєнко, простір відкритий для всіх — військовослужбовців та їхніх родин, для внутрішньо переміщених осіб, для прогресивних вінничан, які намагаються в тилу наближати нашу Перемогу, розвивати рідне місто.

Наша громадська приймальна була відкрита ще у 2014 році, коли розпочалася військова агресія росії. У той період до мене почали звертатися військові та їх родини. Вони зокрема потребували юридичної допомоги по тих питаннях, з якими вони стикаються безпосередньо на своїй службі. Найактуальніше питання на той час – отримання статусу учасника бойових дій. Сьогодні вже йде повномасштабна війна в Україні і проблемних питань стає більше. Тому сьогодні ми відкриваємо вже третій офіс у Вінниці, де надаємо безкоштовно юридичну допомогу для військових, для їхніх родин, для тих, хто сьогодні опікується проблемами військових, — розповів Сергій Кудлаєнко.

Тут відкриті двері й для небайдужих вінничан. Сюди приходять з ідеями, планами, які можливо втілювати лише за взаємопідтримки:

– Наприклад, сьогодні до нас звернувся голова ОСББ, поділилися ідеєю створення зони відпочинку у їхньому дворі, хочуть поставити столик, лавки. Приходять голови квартальних комітетів. Люди просять допомогти встановити дитячий майданчик. Ми раді співпраці з такими ініціативними вінничанами. Запрошуємо до нас долучатися і місцеві громадські організації, аби разом реалізувати багато проєктів, постійно вдосконалювати послуги для наших мешканців. Тому й назвали нашу нову громадську приймальню дуже символічно — «Турбота».

Особлива увага у громадському просторі й до переселенців, які переїхали до Вінниці.

– Внутрішньо переміщені особи звертались до нас з питанням компенсації втраченого майна, — зазначає помічниця адвоката Ганна Луцишина. — Ми просимо надати документи, які засвідчують, що у них була квартира чи будинок у зоні бойових дій і вони її втратили. Необхідно зібрати пакет документів, що засвідчує їх власність, а ми вже відправимо у відповідні органи.

Юристка повідомила, що кожен день у громадській приймальні «Турбота» обслуговують 15-20 людей, на місяць — до півтисячі.

– Першочергово намагаємося допомогти нашим захисникам. Військові приходять з різними запитами: це і питання щодо переведення з однієї військової частини в іншу, і отримання грошової допомоги після травм та поранень, отримання допомоги у питаннях відновлення документів, які було втрачено, та багато інших.

Загалом, у громадській приймальні «Турбота» безкоштовно надають консультації з таких питань: направлення військових для протезування за кордон; отримання військовими грошової компенсації у зв’язку з отриманням поранення при захисті Батьківщини; оформлення заявок щодо відшкодування вартості знищеного окупантами житла; переведення виконавчого провадження зі сплати аліментів з окупованої території України до Він­ниці; продовження дії соціальних виплат у зв’язку з інвалідністю для ВПО у Вінниці; отримання членами сімей загиблих військовослужбовців одноразової грошової допомоги; реєстрація та перереєстрація бізнесу з окупованих територій у Вінниці; отримання ВПО гуманітарної допомоги з міжнародних фондів; працевлаштування ВПО у Вінниці; перерахунок пенсійного забезпечення для осіб поважного віку та інші.

Громадська приймальня «Турбота» знаходиться за адресою: м. Вінниця, Хмельницьке шосе, буд. 10. Графік роботи: з понеділка до п’ятниці з 10:00 до 17:00.

Телефон «гарячої лінії»: 097 048 28 28.