Багато фінансових установ В Україні останнім часом стали частіше відмовлятися міняти доларові банкноти на гривню. Проблеми, зокрема, виникають із застарілими та пошкодженими купюрами, а також з тими, що були випущені до 1996 року.

Обмінники та банки вимагають додаткових комісій за обмін таких доларів, що привернуло увагу влади. У НБУ проаналізували дії банків та інших установ, послугами яких користуються українці. Їм загрожує покарання за незаконні дії.

Голова профільного комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев розкритикував представників обмінних пунктів. Депутат Верховної Ради запевнив, що Національний банк України не залишить проблему без вирішення.

“Хотів би при нагоді звернутися до валютних обмінників, у тому числі банків. Друзі, розумію, можливо, у пошуку додаткової маржинальності, ви трохи забулися та забули, що в країні війна. Саме тому напевно вирішили запровадити додаткову комісію за обмін “зношених” купюр , серед яких зношеними вважаються навіть пом’яті або крихітні цяточки у куточку. Ця цяточка може вам надто дорого коштувати. Якщо точніше – ліцензії. Нацбанк уже займається цією проблемою”, – зазначив народний обранець.


Гетьманців також закликав громадян України повідомляти йому у Telegram про факти безпідставної відмови від обміну валют та/або вимагання додаткових комісій.

Нагадаємо, що сильно пошкоджені долари та євро здають на обмін за кордоном – йдеться про процедуру інкасо лише у відділеннях зарубіжних банків. Також можна спробувати обміняти їх на гривні в Україні.

Вадим Снігур