Підрив Каховської ГЕС.

Лють. Горе.

Але. Бездумно поширюючи щемливі фото з людьми і тваринами, які зроблені будь-де, тільки не на місці трагедії, ви зводите нанівець головне – ДОВІРУ до себе. І добровільно даєте інформаційну зброю тим, з ким в нас йде війна.

***

Хлопчик, який стоїть по шию в воді з цуценям – цю світлину поширила величезна кількість людей.

І я повинен вас привітати. Ви зробили це на радість російському пропагандисту Володимиру Соловйову. Він разом з вами теж зробив репост цього фото.

Але є нюанс. Під репостом Соловйова вказано, що ми, українці, брешемо. Бо цей хлопчик сфотографований в Сербії 9 років тому.

І нам, українцям, не можна вірити ні в чому взагалі. Ну логічно ж?

Напис англійською, яку зробив якийсь «патріотичний» канал над опублікованим фото, перекладається як «Український хлопчик рятує своє цуценя після того, як Росія зруйнувала дамбу».

Але якщо це не УКРАЇНСЬКИЙ хлопчик, і на цій брехні вас СПІЙМАЛИ, отже твердження «РОСІЯ зруйнувала дамбу» – теж ну сто ж відсотків брехливе! Можна гучно заявляти, що це Україна підірвала свою ж дамбу, бо українці брешуть завжди!

***

Ось і все. Отримайте наслідки власних бездумних поширень неперевіреної інформації. Отримайте наслідки брехні навіть в дрібницях (що роблять і ЗМІ, і політики, і так звані «лідери суспільної думки»), що призводить до узагальнень про брехливість будь-яких заяв України. «Диявол – в деталях».

А я «доб’ю» тему на прикладі ще декількох побачених мною фото нібито з сьогоднішньої Херсонщини.

– Корова в воді – фото зроблено в Австралії, в 2021 році.

– Собаки, що пливуть зграєю – фото з Таіланду, 2022 року.

– Люди по груди в воді – фото з Індонезії, 2021 року.

– Ну і щемливе фото свині. Воно зроблено в Росії, в Амурській області, в 2019 році. Тобто, керуючись, виключно емоціями, а не розумом, ви поширили фото R*S*йської свині. Вважаючи це ілюстрацією до українського горя.

***

Висновки.

– Перше. Треба відбити в собі звичку бездумно поширювати все що завгодно, що викликає емоцію.

– Друге. Треба навчитись не довіряти всьому, що публікується в інтернеті. І не лише в інтернеті.

– Третє, як наслідок другого. Треба навчитись ПЕРЕВІРЯТИ інформацію. Завжди намагатись віднайти першоджерела.

Є таке слово – фактчекінг. Давайте не забувати про нього. Щоб навіть з благородних мотивів не поширювати фото R*S*йських свиней, ілюструючи життя в Україні.