8 червня, у Вінниці відбулось перше засідання суду по справі митрополита Тульчинського та Брацлавського Іонафана, якого обвинувачено в пропаганді російської війни проти України

Про це повідомив суддя Геннадій Кашпрук.

«Права обвинуваченого у суді представляють троє адвокатів. Під час засідання, по жодній із статей він провини не визнав. Наразі ніяких клопотань від сторони захисту не поступало. Покази в суді ще ніхто не надавав», – розповів суддя.

Іоанафана, обвинувачують по чотирьох статтях кримінального кодексу України:

– ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників);
– ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
– ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України);
– ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Чергове засідання відбудеться на наступному тижні. Планується заслухати свідків.

Як ми уже повідомляли, 12 жовтня 2022 року СБУ викрила священика на Вінниччині, який пропагував «руський мір».


Керівник СБУ Василь Малюк повідомляв що священик - одногрупник Кирила і тримав зв’язок з російським фсб. Йшлось саме про митрополита Тульчинського Іонафана., в миру Анатолія Єлецьких.

Наприкінці жовтня після оголошення про підозру Іонафану, в Тульчинській єпархії повідомили, що митрополит ліг на операцію на серці.

У листопаді минулого року слідчі СБУ встановили, що очільник єпархії підготував пропагандистські листівки, в яких виправдовував збройну агресію рф і тимчасову окупацію східних та південних районів України.

«Крім того, у своїх «агітках» він закликав до захоплення державної влади і порушення меж кордону нашої країни.

Надруковані серійним накладом прокремлівські матеріали зберігав у підсобних приміщеннях церкви. В подальшому планував організувати їх роздачу місцевим жителям через канцелярію єпархії.

Ініційована СБУ незалежна експертиза підтвердила наявність незаконної діяльності митрополита проти державної безпеки України», - зазначалось в повідомленні Служби безпеки.

Вадим Снігур