Всі бомбосховища в центрі Вінниці знаходяться на території стратегічних підприємств, тому до них немає вільного доступу. Під колишнім кінотеатром “росія” на глибині кілька метрів знаходиться величезне сховище, яке в 1990-х роках використовували як автостоянку. Зараз будівля колишнього кінотеатру перебуває на балансі Вінницької міської ради, тому доцільно буде це місце переобладнати в повноцінне бомбосховище, де змогло б одночасно знаходитись кілька сот людей.

Просять до цієї петиції долучатись вінничан – https://petition.e-dem.ua/vinnytsia/Petition/View/2593

Багатьох цікавить і доля колись популярного і унікального кінотеатру на 1200 місць. Адже це могла бути концертна зала. Враховуючи, що Будинок офіцерів зруйнували ракетами рашисти.

Для довідки:

Спочатку на цій горі був православної монастир. Директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен розповідав про це: «Найімовірніше, що у XVII столітті на місці теперішнього кінотеатру “Росія” стояв монастир Вознесіння Господнього, заснований у 1616 році українським православним шляхтичем Михайлом Кропивницьким. У XVII столітті ця обитель була православною, згодом вона стала греко-католицькою та була перенесена за міські межі, на Вінницькі хутори. Монастирем персонально опікувався митрополит Петро Могила та навіть відкрив при ньому у 1632 році колегіум, аналогічний за статусом Києво-Могилянській академії. За однією з версій, полковник Іван Богун тримав легендарну оборону Вінниці 1651 року саме у стінах цього монастиря”.

Монастир занепав і був зруйнований. У кінці ХІХ століття на місці кінотеатру був ринок. Сюди з’їжджалися покупці зі всієї Подільської губернії. Але пожежа на початку ХХ століття повністю знищила ринок, а заодно і зо шість десятків будинків євреїв, які компактно проживали в цьому місці, через що воно називалося Єрусалимкою.