«Сакуру» чи меморіальне «Дерево Свободи», навколо якого у Вінниці стільки сварок, конфліктів та акцій, привезли на Майдан сьогодні о 2,44 годині ночі… А близько 5-ї ранку за словами свідків кран підняв конструкцію та встановив її на підготовлені кріплення. Поки що офіційної дати відкриття цього пам’ятника Героям Небесної Сотні не має… Орієнтовно це має статись 20 чи 21 лютого за участі родин загиблих на Майдані хлопців…

Водночас, на площі перед парканом, за яким тривали нічні монтажні роботи, стоїть народний бюст Тарасу Шевченку від нардепа Юрія Кишкаря. Його ніхто не чіпає, не зносить і Кобзар знаходиться під цілодобовою охороною активістів та відеокамер стеження:

– Привезли вишню, встановлюють… Ми маємо бути на сторожі, щоб зібратись у разі необхідності всім, якщо зачеплять пам’ятник Шевченку., – зазначила з приводу нічних подій в соцмережі активістка Світлана Бевз.

Водночас Голова наглядової ради Благодійного Фонду «Подільска громада» так прокоментував хід робіт на Майдані:

– «Дерево» привезли і встановили… Роботи із ним тривають, бо відбувся лише так званий «чорновий» монтаж., – розповів Андрій Дручинський. – Дати і часу відкриття ще не має, бо на 20-те лютого всі родини Героїв Небесної Сотні зберуться в Києві для спільної молитви і панахиди… Тому орієнтовно 19-го числа після всіх узгоджень буде дати і час відкриття «Дерева Свободи» у Вінниці… Броньованого скла навколо сакури, як пишуть окремі ЗМІ, не буде! Це вже точно… Решту деталей побачите самі, коли із монументу буде знято білу тканину.

Нагадаємо, що в ніч з 22 на 23 січня у Вінниці демонтували із Майдану бюст Тараса Шевченка і передали його 22-й школі. До 20 лютого тут планують відкрити Дерево Свободи на честь Героїв Небесної Сотні… Хоча більшість громадських активістів, майданівців та інтелігенції за те, щоб встановити на цій площі спільний меморіал Тарасу Шевченку, Героям Небесної Сотні, війни-АТО, борцям за Незалежність України.

4 лютого за сприяння нардепа Юрія Кишкаря на Майдані відновили бюст Кобзаря.