Три електротехнічні прилади, вкрай потрібні для бійців ЗСУ, виготовляють студенти Вінницького технічного фахового коледжу ВТФК.

– Ми модернізуємо старі УПСи (джерела безперебійного живлення), призначені для підтримки роботи комп’ютера та збереження інформації при аварійному відключенні світла у мережі. Переробляємо їх у інвертори, тобто пристрої, які підвищують напругу з 12 В постійного струму до 220 В змінного струму, – пояснили другокурсники Микола Антков, Олег Липитан і Михайло Задорожний. – Ці 12 вольт військові беруть із автомобільних акумуляторів, можна від прикурювача. Ми просимо вінничан, в яких є старі УПСи, навіть неробочі, приносити їх нам. Ми їх реконструююємо і відправляємо на фронт.


Другий оригінальний пристрій студенти роблять — уявіть собі! - із використаних електронних цигарок. Вони дістають з них батарейки, чистять, спаюють  їх у блок, ставлять плату і отримують потужний пауер-банк, який може заряджати 4-5 телефонів. “Батарейки від цигарок нам присилають з усієї України, навіть з Італії була посилка. Ми правильно утилізуємо цей електронний мотлох!” - сміються хлопці.

Але найбільшою гордістю студентів  є велика зарядна станція “ВТФК -пауер”.

- Це наша родзинка! Зарядні станції на 220 вольт, які ми виготовляємо,  служать для зарядки різноманітних приладів — медичних холодильників, рацій, айфонів, смартфонів, старлінків та ін. В одній із військових бригад наша станція заряджає дрони! 220 вольт забезпечує сонячна панель, яку можна поставити подалі від окопу, або акумулятор. До речі, наші станції за деякими параметрами кращі за китайські аналоги, а за собівартістю вдвічі дешевші. Першу таку станцію зробив Олег Липитан разом з своїм батьком, а ми  поставили їхнє виробництво на конвейєр! - із гордістю розповідали другокурсники.

- Шість станцій “ВТФК-пауер” вже служать на фронті, а сьому готуємо до відправки, - уточнив керівник групи Олексій Грабенко, викладач фізики. - Через волонтерів та військовослужбовців ми передали бійцям близько 50 інверторів. Дякуємо редакції “33-го каналу”, яка подарувала нам чотири УПСа для переробки. А пауер-банків із батарейок ми навіть не рахуємо, їх вже більше сотні віддали бійцям. Загалом разом з приладами для діагностики та ремонту автотранспорту наш коледж зробив і безкоштовно відправив у військові частини більше двохсот пристроїв. Робимо все, щоб допомогти нашим захисникам і наблизити Перемогу!

Ірина ЗОНОВА

Вінничани, які мають непотрібні їм УПСи, можуть передати їх у ВТФК за адресою Хмельницьке шосе, 91/2 або подзвонити за тел. 050 077 24 65.