– Ось такими повістками, поки що у статусі свідків, викликають до УСБУ вінницьких громадянських активістів, котрі брали участь у недільних мітингах у Києві, на котрі закликав громадян Михайло Саакашвілі., – написав у соцмережі активіст Анатолій Банах. – Поки знаю про три повістки землякам… Прізвищ поки назвати не можу. Інших викликали телефоном. На мою думку, пахне тим самим, що було при Януковичу. А що робиться в інших регіонах – це жах. Проте нас такі антидемократичні дії спецслужб не лякають. У цю неділю ми знову вийдемо на Марш за майбутнє України. Тільки вже будемо у Вінниці.

Цікаво, що всі розуміють скільки часу і ресурсів прийдеться витратити СБУ аби розшукати свідка і вручити йому під розпис повістку, опитати його, оформити відповідні пояснення, відзвітувати керівництву і тд.?

Це ж сотні людей і лише з однієї Вінниці. І все це ж провадиться, вочевидь, в масштабах України? Ну як же ж тепер хтось може говорити, що кабінетні СБ-шники лиш дарма штани протирають, га?

Водночас лідер Руху Нових Сил Вінниччини вже був на «бесіді» в СБУ із повісткою:

– Загалом повістки отримали десять чи вже більше вінничан… В тому числі і я. В СБУ розпитували про так звану «Справу Курченка» і фінансування Руху Нових Сил. Спробували тиснути…, – розповів Леонід Марценковський. – Але я за фахом адвокат і такому тиску протистою легко, бо це моя робота. В тому числі й в судах по захисту прав і свобод громадян. Думаю, це лише початок цих «бесід» та «душевних» зустрічей.

– А хто «здав» СБУ список учасників акцій?

– Є різні версії… Ми шукаємо джерело витоку інформації. Водночас, всі такі акції СБУ фільмує та ідентифікує учасників, лідерів, перевізників та організаторів. Все як під час Майдану… В їхній роботі нічого не змінилось

Роман Ковальський, Вікторія Микитюк