Пригожину необхідно, поки “снаряди не закінчаться”, розкачати армію проти командування, а плебс проти влади.

Шойгу наказав російським “добровольчим загонам” до 1 липня укласти контракти з Міністерством оборони. Пригожин відразу ж послав його подалі, сказавши, що співробітники ПВК Вагнера контракти з Шойгу укладати не будуть.

Стрєлков-Гіркін вже встиг назвати дії Пригожина військовим заколотом.

Це ще один крок до прямого зіткнення Збройних сил під командуванням МО і банди Вагнера на чолі з Пригожиним. Після 1 липня вагнерівці опиняться поза законом, якимись незрозумілими гопниками зі зброєю, носити яку без контракту з МО вони просто не мають права. А далі міністерство оборони повинно буде їх роззброїти і інтернувати, принаймні, до того моменту, поки вони не підпишуть контракт.

Можна припустити, що за Пригожиним пошлють групу захоплення з ГРУ. А його головорізів прямо на базах візьмуть в облогу, з вимогою виходити без зброї.

Цілком ймовірно, що почнеться реальне мочилово, переможцем з якого на першому етапі вийде більш підготовлена і мотивована ПВК Вагнера.

Пригожину необхідно, поки “снаряди не закінчаться”, розкачати армію проти командування, а плебс проти влади. Чим він останнім часом фактично і займається. Тільки це його може врятувати.

Пригожина може підтримати солдатська маса, молодший і середній офіцерський склад, а також частина правлячої верхівки. Їй він буде вигідний в якості людини, яка здатна підготувати народ до неминучої поразки Росії. Пригожин зможе безболісно продати охлосу поразку, супроводивши її антиелітною популістською демогогією і розправою з козлами відпущення в особі керівництва армії, окремих олігархів і бюрократів. Путін на це не здатний.

А для спрощення міжнародних контактів кривавий кухар може поставити маріонетковим президентом якогось менш забрудненого у воєнних злочинах поплічника.

Пригожин ніякий не урапатріот, а абсолютно прагматичний кримінальник. Всі ці маячні імперські ідеї йому даром не потрібні. Цікавлять його тільки гроші і влада. Якщо він переможе – укладе новий “Брестський мир” (капітуляцію по суті) з Україною і Заходом. Іншого раціонального виходу у нього просто не буде.

Ігор Ейдман,
російський соціолог,
дослідник путінізма в Росії