Такого висновку дійшла військово-лікарська комісія. Саму ж справу перекваліфікували на терористичні дії, які призвели до загибелі людини. Тож тепер родина воїна нарешті отримала відповідний статус та відновила чесне ім’я офіцера.

– Влітку була проведена ексгумація тіла батька, експертиза тривала близько трьох місяців. Усі шість фахівців — судмедексперти та балісти — дійшли єдиного висновку: військовий не міг скоїти самогубство однією чергою із п’яти пострілів, як це було вказано у постановах слідчих. Тобто мова йде про умисне вбивство, — розповідає донька загиблого воїна Вікторія Коломієць. — Ці документи ми передали на розгляд ВЛК, що знаходиться у Вінниці. Довгий час співробітники не знали, що з ними робити, вимагали довідку про те, що справу щодо загибелі мого батька закрили у Сєверодонецькому відділенні поліції. Довелось телефонувати слідчому із Луганщини, який пояснив, що справа не має терміну давності. Вона не закриється навіть після 25 років, якщо нічого не зміниться. Правоохоронець порадив нам звертатись до суду і вже таким чином довести, що ми родина загиблого військовослужбовця. До того ж маємо право вимагати і моральну компенсацію за те, що так довго нас годують обіцянками. Врешті, звертатись до служителів Феміди не знадобилось.

А фахівці військово-лікарської комісії дійшли висновку, що смерть батька пов’язана із захистом Батьківщини. На підставі відповідного документа нашій родині надали статус членів сім’ї загиблого військовослужбовця. Військова частина, де служив батько, взагалі мовчить. А судмедексперт із Бахмута Федонюк, який робив розтин тіла і заявив, що це самогубство, кримінальної відповідальності уникне. Максимум, що отримає, догану або дисциплінарне покарання. Бог суддя цьому судмедексперту.

Додамо, що 50-річного Юрія Барашенка поховали у серпні 2016 року. Його служба в зоні АТО вже добігала кінця, і він пообіцяв дружині приїхати на її ювілей. Натомість чоловіка привезли додому у труні з простреленою головою та шиєю. Зі штабу сім’ї повідомили – смерть настала внаслідок необережного поводження зі зброєю. Юрій Барашенко довгий час викладав фізкультуру та військову підготовку у школі, тому в таку версію рідні не повірили відразу. Чекали на висновки судово-медичної експертизи із Бахмута й сподівалися, що вона розставить усе на свої місця.

Та результати експерта ще більше шокували родичів. Він заявив, що капітан Юрій Барашенко застрелився сам, хоча людина не може випустити сама собі 5 куль у голову в різні місця. Згорьована родина звернулась до поліції та завідувача Бершадським міжрайонним відділенням судово-медичної експертизи, фахівця із майже 40-річним стажем Маіса Сологуба. Він зауважив, що експертиза в Бахмуті проводилася поспіхом. Щоб довести, що Юрій Барашенко не самогубець, рідні були вимушені погодитися на ексгумацію, яку провели у липні минулого року. До речі, це перший такий випадок в Україні серед загиблих бійців АТО.

Родина Юрія Барашенка висловлює подяку всім, хто допомагав їм добитись справедливості.