Донедавна питання оформлення права на землю разом із нерухомістю викликало чимало протиріч та судових спорів. Однак із законодавчими змінами у 2021 році цей процес значно спростився. Про процедуру переходу прав власності або користування земельною ділянкою при набутті права на розташовану на ній будівлю детальніше розповів експерт, директор Вінницького інституту землеустрою Ярослав Ярославський.

Принцип «Збудоване на землі слідує за нею» тривалий час був закріплений чинним земельним законодавством. Однак його успішна практична реалізація почалась відносно недавно — з ухваленням у 2021 році відповідних змін у законі. Відтоді в Україні встановлено «автоматичність» переходу прав користування земельною ділянкою при переході права власності на розташовану на ній будівлю від землекористувача до нового власника майна — пояснює експерт.

«Якщо раніше було два правочини: один — на будинок, інший — на ділянку, то зараз все простіше. Якщо ви купуєте будинок чи іншу нерухомість, яка розташована на земельній ділянці, право власності на цю ділянку автоматично перейде до вас, без зміни її цільового призначення. І договір буде один — купівлі-продажу будинку», — зазначає Ярослав Ярославський.

Якщо ж право власності отримують відразу декілька осіб, право на земельну ділянку визначається пропор­ційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди, за винятком випадку, коли попередній власник мав частку у праві спільної власності на земельну ділянку в іншому розмірі.

«Щодо переходу права користування, а саме оренди, емфітевзису, суперфіцію, то таке право переходить до набувача на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього власника. При цьому немає потреби отримувати згоду або змінювати договір користування землі в частині орендаря або користувача. Лише слід повідомити власнику (орендодавцю) про перехід відповідного права на земельну ділянку. У разі ж набуття окремої частки у праві спільної власності на нерухомість, розміщену на земельній ділянці, що перебуває у користуванні попереднього власника на праві оренди, емфітевзису, суперфіцію, набувач має право вимагати внесення змін до договору з визначенням його співорендарем (співкористувачем) земельної ділянки. Окрім того, перед цим йому необхідно компенсувати орендареві (користувачу) частину орендної плати (плати за користування земельною ділянкою) пропорційно його частці у праві власності на цей об’єкт», — зазначає Ярослав Ярославський.

За словами експерта, підставою для держреєстрації переходу права власності або користування ділянкою, на якій розміщена нерухомість, до нового власника є документи, що підтверджують набуття права власності.

Також обов’язковою умовою для оформлення договорів купівлі-продажу чи оренди є наявність кадастрового номера. Якщо такий номер відсутній (наприклад, якщо земля не була приватизована або була оформлена давно), рекомендується спочатку отримати кадастровий номер для цієї ділянки, в інакшому випадку угода буде недійсною.

Андрій ВЛАСЕНКО