Ченці вирішили збудувати тут каплицю святого Марка Гробокопача. Під час земляних робіт шокував віднайдений 300-річний склеп із вцілілими рештками захоронених священнослужителів.

– Історія місця, на якому збудована каплиця, цікава, – розповідає ієродиякон Самуїл Покровський. – У 1799-1807 роках старанням власника Лемешівського маєтку поміщика Островського збудували кам’яний храм на честь апостола Іоанна Богослова. Пізніше інший поміщик прибудував до храму цегляну дзвіницю. Архівні записи зберегли дані, що у храмі служив батюшка Аркадій Стемпковський, який заснував тут однокласне училище і сам викладав.

У 1932 році нова влада вирішила на місці церкви збудувати млин. Один з руйнівників храму загнав у ногу цвях і через кілька днів помер від зараження. Але це нікого не зупинило – зняли купол та до половини розібрали стіни. У 1938 році церкву зруйнували повністю. В селі переповідають моторошну історію, як тракторист зачепив ковшем склеп і зняв з покійного священика наперсного хреста, але згодом у чоловіка померла дружина і завалилася хата.

У 1980-х на території храму було футбольне поле і танцювальний майданчик. У склеп з тілами померлих у безбожні часи зсипали сміття. Але навіть під цим непотребом, який вивезли три роки тому, збереглися неушкодженими скелет священика, частково підрясник та дерев’яний хрест у руках. У склепі також виявили рештки священиків Феофана та Іуліана. Тіла померлих перепоховали влітку 2016 року. Усі просили пробачення у спочилих отців за себе та своїх предків.

Так і з’явилася на території Іоанно-Богословського монастиря в Лемешівці єдина каплиця на честь святого Києво-Печерського Марка Гробокопача, яку освятили два роки тому. Численні парафіяни приїздять у Лемешівку в монастир, відвідують каплицю, де моляться за померлих.