Адміністрування субсидій та пільг на оплату ЖКП здійснює Пенсійний фонд України, на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний – з 1 жовтня по 30 квітня.

– Із 1 травня для більшості вінничан перепризначення відбулось АВТОМАТИЧНО, якщо не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад домогосподарств, – повідомила Олена Корчака, очільниця ГУ ПФУ у Вінницькій області, на брифінгу у Вінницькій ОВА. – Літньою субсидією у Вінницькій області забезпечено 37 тис. домогосподарств, пільгами – 58 тис. осіб. Середній розмір субсидійної виплати склав 612,95 грн, пільги – 372,37 грн. На виплату перерахованих субсидій і пільг в червні спрямовано 44,2 млн грн.

Але є певна категорія, якій субсидію на літо буде призначено тільки після надання заяви та декларації, якщо:

  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання, за які сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи, які отримують субсидію за адресою, відмінною від місця реєстрації.

Заяви можна подати протягом 2-х місяців з початку неопалювального сезону, тоді  житлова субсидія призначається з початку такого сезону (тобто, при зверненні з заявою та декларацією за призначенням субсидії до 30.06.2023  включно, особа має право на призначення з 01.05.2023).

!!! У разі будь-яких змін у домогосподарстві, отримувачі субсидії повинні надавати інформацію про них до органів Фонду протягом 30 днів.

Подати документи до ПФУ можна:

– особисто, звернувшись до обраного сервісного центру ПФУ;

– поштою, на адресу органу Фонду;

– або online – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи мобільний застосунок Пенсійний фонд.

Як і раніше, можна подавати документи на призначення субсидій до посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг та через портал Дія.

Ірина ЗОНОВА